ARTIKKELI
13.03.2015
Älykästä autoilua - Autoilun mobiilisovellusten top 10
Teksti: Topi Ranta
Autoilukaan ei ole jäänyt paitsi viime vuosien suuresta älypuhelinsovellusten buumista. Niin kutsuttuja applikaatioita löytyykin moneen käyttöön: hupiin, hyötyyn ja kaikkeen siltä väliltä. Listasimme kymmenen parasta Suomessa toimivaa sovellusta sekalaisessa järjestyksessä.
ParkMan
Suomalainen ParkMan on aidosti autoilua hyödyttävä parkkisovellus. Sen perimmäinen tarkoitus on toimia helppona parkkimaksutapana. Suurimmissa Suomen kaupungeissa toimiva ParkMan on autokohtainen. Kun saavut pysäköintipaikalle, laitat sen raksuttamaan pysäköintiaikaa ja parkkipirkko voi tarkistaa rekisteritunnuksestasi, onko maksu pyörimässä. Veloitus tapahtuu automaattisesti luottokortilta ja kaiken bonuksena ParkMan osaa näyttää sinulle vapautuvia parkkipaikkoja, kun sovelluksen muut käyttäjät lopettavat pysäköintiään. Näppärää!
ParkMan-sovellus on yksityiskäyttäjälle ilmainen, mutta jokaisesta pysäköintitapahtumasta ParkMan veloittaa 0,50 euroa. Sovellus on saatavilla iOS-, Android- sekä Windows Phone –puhelimiin. Soveltuvuuden omalle paikkakunnalle voi tarkistaa ParkManin sivuilta.
iOnRoad
Ajamiseen lisäturvallisuutta tuova iOnRoad tuo törmäysvaroitukset ja kaistavahdin sellaisiinkin autoihin, joihin ne eivät ole normaalisti saatavilla. Puhelimen kameran avulla ympäristöä tarkkaileva iOnRoad toimii kuljettajan apusilmänä liikenteessä varoittaen liian pienestä turvavälistä tai karkaamisesta kaistalta. Se osaa myös havainnoida nopeusrajoitusmerkit. iOnRoad muistaa myös, mihin jätit autosi pysäköidessä ja ohjaa sinut tarvittaessa takaisin autolle. Vaikka vastuu ajosta onkin aina kuljettajalla, ei yhdestä lisävaroittimesta ole koskaan haittaa!
iOnRoad on saatavilla ilmaiseksi iOS- ja Android-laitteille, minkä lisäksi siitä on olemassa maksullinen Pro-versio.
XLR8
Hybridiautot ovat vähäpäästöisiä ja hyväilevät siten sekä ympäristöä että omatuntoa, mutta kääntöpuolena niiden ongelma on, etteivät ne pidä moottori-ihmisen mieltä kiihdyttävää voimakasta ääntä. Apuun tuleekin XLR8–applikaatio, joka tuo V8-superauton äänet mihin tahansa autoon. Haluttavan auton äänen voi valita viidestä eri klassikkoautosta ja AUX-liittimellä äänet saa kuulumaan auton kaiuttimista niin, ettei takapenkkikään jää ilman. Hyödyllistä? Ei. Hauskaa? Todellakin! Kannattaa muistaa kuitenkin maltti kaasujalan kanssa, sillä räyheä moottorin jyrinä voi petollisesti kutsua antamaan sitä kuuluisaa kenkää vähän liiankin kanssa.
XLR8 on ilmainen ja saatavilla iOS- ja Android-puhelimille.
Witness Driving
Suomessa ollaan onneksi sen verran mukavassa liikennekulttuurissa, ettei täällä yleensä tarvitse pelätä huijareita ja onnenonkijoita liikenteessä. Vai voiko ehkä sittenkin? Tapahtuuko liikenteessä jotain, mikä jonkun muunkin olisi hyvä nähdä kuljettajan lisäksi?
Witness Driving on nimensä mukaisesti ajoa tallentava ohjelma. Epämiellyttävien tilanteiden sattuessa liikenteessä Witness Driving turvaa selustan, mikäli kuljettajaa aiheetta syytetään. Onnettomuuspaikan voi tallentaa GPS-koordinaattien ja sekuntien tarkkuudella myöhempää tarkastelua varten. Kuvamateriaali, aika ja paikka – vedenpitävä yhdistelmä yhdistettynä helppoon käyttöliittymään. Saattaa jopa pelastaa sakoilta.
Witness Driving on saatavilla 0,99 euron hintaan Android- ja iOS- laitteille.
Waze
Waze on autoilijoiden oma, reaaliaikainen sosiaalinen media. Se kerää tietoa muista käyttäjistä ja ennakoi siten ruuhkia ohjatakseen käyttäjiä ruuhkattomammille reiteille. Wazen käyttäjät voivat ilmoittaa kartalle onnettomuuksista – ja kyllä – poliisiratsioista. Waze jakaa yhden varoituksen kaikille käyttäjille pitäen huolta siitä, että käyttäjillä on paras tieto senhetkisestä liikenteestä. Sovelluksen karttatiimi lupaa pitää huolta siitä, että kartat ovat ajan tasalla ja palvelu kerää polttoainehintoja käyttäjiltä, jotta edullisin tankkauspaikka on helppo löytää.
Etkö vielä vakuuttunut? Eikö ollut tarpeeksi sosiaalista? Yhteisölliseen Wazeen voi tietysti synkronoida oman Facebookinsakin. Silloin Waze osaa näyttää kaverisi, jotka ovat menossa samaan määränpäähän ja synkronoi ajoreitit sekä –aikataulut, joilla poimit kaverisi kyytiin ollaksenne samaa aikaa perillä. Yksityisautoilu tuskin voi olla jaetumpaa.
Waze on saatavilla ilmaiseksi Android-, iOS- sekä Windows Phone –laitteisiin.
Greatest Drive
Kyllästyttääkö sama vanha nelostie? Olisiko mukava päästä ajamaan vähän tunteikkaampia reittejä ja nähdä kauniimpia maisemia?
Greatest Drive on reittipalvelu, joka nimensä mukaisesti näyttää parhaat ajoreitit. Käyttäjät voivat lisäillä muita varten kartalle hyviä ajoteitä. Greatest Drive toimii yli 160 maassa ja Suomessakin reittejä on hyvin tarjolla. Sille on olemassa myös moottoripyöräilijöille suunnattu sisarohjelma Greatest Road.
Greatest Drive on ilmainen ja saatavilla Android- ja iOS-laitteille.
http://www.greatestroad.com/gdapp.php
SpeedHUD
Nopeus. Kiihtyvyys. Yksinkertaisuus. SpeedHUD näyttää sen, minkä jokaisen auton mittariston pitäisi näyttää oikein, eli nopeuden. Varsinkin vanhemmissa autoissa nopeusmittari saattaa kuitenkin siinä määrin falskata, että ulkopuolinen apu on tarpeen.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan SpeedHUD kertoo kuljettajalle ajonopeuden sekä kiihtyvyyden. Sen näytön voi kääntää ja heijastaa yöllä tuulilasia vasten, jolloin mittaristoon ei tarvitse ajon aikana kuikuilla.
SpeedHUD on ilmainen ja saatavilla Android-laitteille.
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.speedhud
PlugShare
Sattuuko autosi toimimaan sähköllä? Onko lataus lopussa?
PlugShare on karttapalvelu, joka näyttää sähköautojen latauspisteet ympäri maailman. Se onkin siis pakollinen turva niille, jotka lähtevät uusille teille sähköautollaan. PlugShare erottelee latauspisteet neljään eri kategoriaan sekä antaa käyttäjille mahdollisuuden kommentoida latauspisteitä.
PlugShare on ilmainen ja saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Lisäksi kartta on tutkittavissa selaimella nettisivuilla.
Spotify
Länsinaapuri Ruotsista ponnistanut musiikkipalvelu Spotify ei ensiajatukselta ole autoiluapplikaatio, mutta on oikeastaan ehdottoman hyvä kaveri kuljettajalle. Kun radiokanavat alkavat tympiä eikä mielimusiikkia löydy mistään, Spotifylla tekee omat soittolistat ajomatkoja varten, eikä musiikki harmita varmasti kertaakaan.
Spotify soittaa musiikkia ilman, että sitä tarvitsee erikseen ladata, mutta offline-toiminnolla varmistaa, että myös katvealueilla kuuntelu onnistuu.
Spotify-applikaatio on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen. Mainoksista vapaa versio maksaa 9,99 euroa kuukaudessa. Mobiiliapplikaatio on saatavilla niin Android-, iOS- kuin Windows Phone –laitteillekin.
Autorekisteri.fi
Onko tuo romu muka leimassa? Kuka noin tökerösti oikein ajaa?
Suomalaisen Vincit Oy:n teknologiaan perustuva Autorekisteri.fi -mobiilipalvelu tunnistaa automaattisesti rekisterikilvet liikenteestä ja hakee autoista tiedot Trafin rekisteripalvelusta käyttäjälle. Käyttäjä voi valita, kuinka laajat tiedot autosta haetaan. Tietoja on haettavissa omistajatiedoista aina kattavaan vakuutus- ja katsastushistoriaan sekä valmistenumeroon saakka.
Muistathan kuitenkin, ettei muiden virheistä kannata näpytellä tekstiviestiä ajon aikana. Se kun on laitonta.
Sovellus itsessään on ilmainen ja saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Haut maksavat halutun laajuuden mukaan.
Ensi viikolla tarkastelussa ovat parhaat autoilua helpottavat fyysiset lisävarusteet!
Keskustelu
Pakko nostaa vielä esiin jokaisen kotimekaanikon paras kaveri, Torque! toimii siis OBD2-väylään liitettävällä (yleensä Bluetoothilla toimivalla) sovittimella jolla saa reaaliaikaista dataa, päästötestien tuloksia ja vikakoodeja helposti kustomoitavaan ja selkeään käyttöliittymään.
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torque&hl=fi