05.02.2018
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista

Olen lukenut Nisssan Sähköautoilijoiden FB-ryhmästä muutamia kertoja muiden käyttäjien kokemuksista, että Leafin DC-pikalataus hidastuu todella paljon akun ollessa pakkasella. Itse en ole koskaan kolmen talven ja noin 120 000 km aikana päässyt pikalaturille niin kylmällä akulla, että olisin päässyt tuon kokemaan. Tämä taasen johtuu siitä, että minulla auto on aina latauksessa kotona ja muuallakin pysäköitynä ollessaan. Akku lämpiää latauksen aikana ja toisaalta myös täydellä akulla lähtiessä akku ehtii maantieajon nopeuksilla lämmetä tuntuvasti ennen pikalaturin tarvetta.
Toki sen olen huomannut, että kovimmilla pakkasilla omatkin pikalataukset ovat hieman hidastuneet parhaimmista noin 40 kW lähtötehoista vajaaseen akkuun, mutta en siis niitä suurimpia lataustehon laskuja olevielä kokenut.
Niinpä päätin testata asian, kun MP2018-messuilta paluumatkalla siihen koitui oiva tilaisuus. Tämä tilaisuus taasen johtui siitä, että olin jättänyt auton Hämeenlinnan rautatieasemalle parkkiin vuorokautta aiemmin noin 50% ladatulla akulla.
Palatessani autolle akussa oli täsmälleen sama lataustaso, kuin jättäessäni auton parkkiin. Toisin kuin esimerkiksi Teslassa, niin Leafissa ei ole käytännössä lainkaan havaittavissa akun varaustason kulumista pysäköitynä ollessaan.
Mutta syvästi jäässä akut olivat autolle saapuessani. LeafSpy paljasti akkujen lämpötilaksi noin -11Cº saapuessani Tiiriön ABC:n pikalaturille. Käynnistettyäni CHAdeMO-latauksen, paljasti LeafSpy välittömästi karun totuuden. Akku latautui vain noin 1,7 kW:n teholla hetken kuluttua. Lämmityslaite sentään otti reilummin tehoa pikalaturista. Totesin lyhyen kokeilu ja dokumentointiajan jälkeen, ettei tässä ole mitään järkeä maksaa 0,20 euroa/minuutti tuolla teholla, joten siirsin auton viereisessä parkkiruudussa olevaan AC-lataustolppaan ja toistin mittauksen. Yllätykseni oli suuri, koska auton sisäinen AC-laturi toimi käytännössä täydellä 6 kW:n tehollaan. Jätin siis autoni siihen saamaan rauhassa AC-latausta ja menin syömään päivällistä ABC:lle.
Yhteenveto:
On siis tämänkin testin puitteissa täysin totta se, että Leafin pikalataaminen hidastuu merkittävästi akuston ollessa kylmä. Eikä esimerkiksi -11ºC akkuja kannata edes yrittää pikaladata. Akkuja voi lämmittää ajamalla reipasta matkavauhtia ja käyttämällä reilusti regenergointia hyväksi ennen laturille tuloa.
Näyttää olevan myös totta, että AC-lataaminen ei juurikaan hidastu akkujen kylmentyessä. Itselleni näillä ei ollut merkitystä eikä tule olemaankaan, mutta tämäkin on seikka, joka on syytä huomioida jos sähköautoa joutuu usein pitämään pysäköitynä vajaalla akulla ilman latauslaitteeseen kytkentää.
Merkille pantavaa tässäkin pakkastestissä on myös se, että minkäänlaista tehonrajoitusta en nytkään voinut havaita Leafissa akkujen kylmyyden takia, toisin kuin joistain toisista sähköautoista on voitu lukea.
Tätä testiä ei pidä yleistää kokonaisuudessaan muihin sähköautoihin kovin yleisesti, eikä edes esimerkiksi Leafin tulossa olevaan 40 kWh -malliin, mutta pidän uskottavana pikalatauksen hidastumista muillakin sähköautoilla kylmyyden johdosta.
Keskustelu
>Merkille pantavaa tässäkin pakkastestissä on myös se, että >minkäänlaista tehonrajoitusta en nytkään voinut havaita Leafissa >akkujen kylmyyden takia, toisin kuin joistain toisista sähköautoista >on voitu lukea.
Ja syy tähän on selvä. Leafissa ei ole niin paljon moottorissa tehoja, että rajoittaminen olisi tarpeellista. Sillä suojellaan akkua ja rajoitus tehdään ohjelmallisesti.
Kiitos Marko kommentistasi.
Juu totta on se, että esim. Teslan kylmistä akuista johtuen rajoitettu tehokin taitaa olla tuntuvasti enemmän kuin Leafin huipputeho. Mutta on se Leafinkin huipputeho kuitenkin 80 kW ja tässä mallissa sitä vielä rajoittaa lähinnä akusta ulos saatava teho sekä sen mukaisesti invertterin teho. Uudessa 40 kWh Leafissa on sama moottori, mutta päivitetty invertteri, joka hyödyntää akusta ulos saatavaa suurempaa tehoa ja moottorin teho on nostettu 110 kW tasolle. Toki tuokin on edelleen hyvin alhainen verrattuna Teslaan, mutta siis kylmään akkuun nähden voisi kuvitella tuotakin olevan joissain tilanteissa rajoitetun. Saa nähdä, miten on uudessa.
Hei,
Tesla Model S:n vertaaminen Nissan Leafiin on vähän järjetöntä. 100kw riittää perusajeluun mainiosti.
Hei Jani, kiitos tästäkin kommentistasi.
Olen kanssasi täysin samaa mieltä, Leaf ja Tesla eivät ole verrannollisia. Oli vain tuossa kommentissani havainnollistavana esimerkkinä juuri siitä, että 100 kW riittää perusajeluun minulle ainakin täysin riittävästi.
Oliko sinulla tässä testiautossa akun lämmitys ja onko sillä tähän latausaikaan mitään merkitystä? Saako akut esimerkiksi lämpiämään DC-latauksen aikana?
Hei Olli
kiitos kysymyksestä. Kyllä ko. Leafissa on akunlämmitys. Leafin akunlämmitys ei vaikuta DC-latauksen nopeuteen, koska se käynnistää kun akkujen sisälämpötila jäähtyy alle -20C ja lopettaa lämmittämisen kun akkujen lämpötila saavuttaa -10C (muistaakseni). Eli esim. tällä kertaa akkujen lämmitys ei ollut edes käynnistynyt. Jotta akkujen lämmitys auttaisi DC-lataamisen nopeuteen, niin akut pitäisi lämmittää noin +20C asti.
DC-lataaminen itsessään lämmittää akkuja yleensä niin paljon, että silloin niitä ei kannata vastuksilla lämmittää. Paremminkin niitä pitää jäähdytellä. Nyt tällä kertaa akut tosin eivät juuri lämmenneet edes DC-latauksen aikana, koska latausteho oli niin olematon.
On uusi Leaf harkinnassa, mutta ristiriitaista tietoa tilapäislatauksesta, eli normaali suko 8 A teholla. Ymmärrettävästi lataus kestää, mutta mahtaako tästä olla haittaa akustolle, vai miksi tätä ei suositella jatkuvaan käyttöön? Esim kerrostalossa kun ei ole mahdollista pikalatauksiin. Meillä type 2 mökillä, mutta kaupungin päässä ei. Olisi hyvä kuulla asiantuntijan mielipide :)
On uusi Leaf harkinnassa, mutta ristiriitaista tietoa tilapäislatauksesta, eli normaali suko 8 A teholla. Ymmärrettävästi lataus kestää, mutta mahtaako tästä olla haittaa akustolle, vai miksi tätä ei suositella jatkuvaan käyttöön? Esim kerrostalossa kun ei ole mahdollista pikalatauksiin. Meillä type 2 mökillä, mutta kaupungin päässä ei. Olisi hyvä kuulla asiantuntijan mielipide :)
Kiitos Pekka viestistäsi ja hyvästä kysymyksestä.
Ensin on pakko todeta asiantuntijuudestani. En ole akkuteknologian asiantuntija, vaan ainoastaan käyttäjäkokemusta omaava.
Mutta oman Leafini kokemuksella väittäisin, että 8A ei ole mitenkään haitaksi akustolle. Se tilapäislataus maininta liittynee siihen, että näille halutaan ihan EU-tasolla se Type2 minimiksi. Tuota eniten perustellaan ennemminkin sähköturvallisuudella, eli pistorasioiden ylikuumenemisriskillä. Valmistajat varmaan laittavat vähän Amerikantyyliin varmuuden vuoksi tuon "tilapäislataus" tekstin, ettei kukaan ainakaan syytä heitä jos jotain sattuukin.
Käytännössä kuitenkin todella monet ovat Leafiaan ladanneet vain auton mukana tulleella suko-kaapelilla. Vanhassa Leafissahan se oli vielä 10A, mutta nyt joku eu-määräys otettiin Suomessa taas täysillä käyttöön ja uuden Leafin kaapeli on 8A.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Laitettiin Leaf tilaukseen, tullee huhtikuussa. Toinen auto ladattava hybridi, joten aina päästään jollain kulkemaan :)
Onnea Pekka uudelle sähköautolle ja tervetuloa mukaan keräämään täyssähköautoilun kokeuksia. Tuollainen kombo jossa myös plugin onkin erinomainen.