ARTIKKELI
06.11.2015
Autopuhelimista puhelinautoihin
Teksti: Topi Ranta
90-luvulla autoissa saattoi olla mukana NMT-puhelin, mutta nyttemmin auto itsessään saattaa olla älypuhelimen jatke. Mobiilijättiläiset Apple ja Google tunkevat molemmat hyvää vauhtia autojen ohjelmistoiksi
Kännykkä- ja tietotekniikkajätti Apple on hieman kilpailijaansa edellä auto-ohjelmistojen tuottamisessa, mutta ei Googlekaan kaukana ole. Molemmat tarjoavat palveluitaan autonvalmistajien käyttöön: Applen CarPlay yhteensovittaa iPhonen applikaatioita jo kymmenissä autoissa ja Googlen Android Auto on tarjolla kohta samansuuruisissa määrissä automerkkejä.
Ohjelmistot eroavat toisistaan jonkin verran, sillä CarPlay on ominaisuus, joka mahdollistaa puhelimen ja joidenkin tiettyjen applikaatioiden käytön auton oman ohjelmiston ja käyttöliittymän kautta. Android Auto on puolestaan kokonainen ohjelmisto, jonka autonvalmistaja voi asentaa autoihinsa. Molempien tarkoitus on kuitenkin mahdollistaa se, että puhelin ja auto sulautuisivat mahdollisimman yhtenäiseksi järjestelmäksi.
Tällä on useitakin mahdollisia seurauksia. Ensinnäkin järjestelmät mahdollistavat käynnköiden helpomman ääniohjauksen ja siten hyvässä tapauksessa vähentävät kaikenlaista laitteiden vaarallista ropaamista autoa ajettaessa. Älypuhelimet ovat yhä kiinteämpi osa ihmisten elämää, eikä ratissakaan tahdota luopua laitteiden käytöstä.
Ehkä kuitenkin huomattavin potentiaali on siinä, että autojen ohjelmistot ovat paremmin päivitettävissä kuten puhelimissakin. Tämä tarkoittaa sitä, ettei auton tarvitse vanheta enää niin nopeasti, sillä autoissa yhä merkittävämmässä osassa oleva ohjelmisto pysyy ajan tasalla vielä pitkään sen jälkeen, kun laite on rullattu tehtaalta ulos. Toivottavasti edessä ei ole kuitenkaan puhelinten päivittämisen huonoa puolta, eli sitä, että laite ei jaksa enää pyörittää päivitettyjä ja raskaammaksi muuttuneita ohjelmistoja. Tulisi erittäin kalliiksi vaihtaa autoa parin vuoden välein sen vuoksi, että prosessoriteho ei riitä.
Keskustelu
Ei kommentteja