ARTIKKELI
05.08.2015
Mistä kaikesta auton myyjä on vastuussa ja mitä ostajan tulee tietää?
Teksti ja kuva: Topi Ranta
Autot ovat kulutustavaraa, joihin tulee sekä käytöstä että valmistusvirheistä aiheutuvia vikoja. Näistä syntyy aina harmia ja monesti kuluttajaa mietityttääkin, kenellä vastuu virheestä on. Käytettyjä autoja ostaessa iso ero muodostuu siitä, ostaako auton liikkeeltä vai yksityiseltä henkilöltä.
Kuluttajansuojalaki turvaa kuluttajan oikeudet
Autoliikkeestä ostaessa ostajaa suojaa kuluttajansuojalaki, jolloin auton myyjällä on laaja vastuu selvittää myymänsä auton virheet. Myyjän on kerrottava auton ominaisuuksista ja virheistä kuluttajalle ennen kauppaa, ja ostajan on voitava luottaa, että nämä tiedot pitävät paikkaansa. Lain tarkoittama virhe autossa on myyjän vastuulla, vaikka tämä ei sitä itse tietäisikään.
Jos virheestä ei erikseen kerrota, on kuluttajan voitava luottaa, että auto on sellaisessa kunnossa, mitä myyjän kertoman tiedon lisäksi auton ikä, ajetut kilometrit sekä kauppahinta antavat yhdessä ymmärtää. Ostajalla on myös luonnollisesti oikeus tarkistaa kaupan kohteena oleva tuote.
Takuun ollessa voimassa maahantuoja tai aiempi myyjä on virheestä vastuussa. Uuden auton tapauksessa auton myyjä on pääsääntöisesti valmistajan tai maahantuojan antamasta takuusta vastuussa, ellei ole tästä erikseen ennen kauppaa selkeästi irtisanoutunut. Takuu ei päätä myyjän vastuuta virheestä, mutta takuuajan jälkeen ostajan on kyettävä osoittamaan, että virhe on myyjän vastuulla.
Myyjien ja maahantuojien laaja vastuu ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki autossa ilmenneet ongelmat olisivat myyjän vastuulla olevia virheitä, vaan myös ostajalla on vastuunsa.
Kuluttajan velvollisuudet
Kuten todettu, autot ovat kulutustavaraa, joten kuluttajan on käytettävä ja huollettava autoaan asianmukaisesti. Huollon laiminlyönnistä, epäasiallisesta käytöstä tai tapaturmasta johtuvat virheet ja viat eivät kuulu myyjän virhevastuulle.
Samalla on syytä huomata, että auton käytöstä aiheutuu rasitusta ja kulumista auton osille. Laki ei säädä ajallista takarajaa myyjän virhevastuulle, mutta mitä vanhemmaksi auto tulee, sitä todennäköisemmin viat luetaan tavalliseksi ja odotettavaksi kulumiseksi autossa. Esimerkiksi autojen tyyppiviat voivat koostua sekä valmistajan virheistä tai siitä, että tietyissä malleissa jotkin osat kuluvat käytössä muita malleja nopeammin.
Ongelmatilanteet ovat selvittämistä varten
Kaikki asiat eivät mene aina juuri niin kuin pitäisi. Virheitä ja vikoja sattuu, ja ne kuuluvat elämään.
Jos autoliikkeestä ostetussa autossa on virhe tai siihen tulee odottamatonta vikaa, kannattaa ottaa heti ensimmäisenä yhteys auton myyneeseen liikkeeseen. Automyyjät auttavat mielellään vian ja vastuiden selvittelyssä, ja jos käy esimerkiksi ilmi, että vika on takuun puitteissa valmistajan vastuulla, osaa liike varmasti neuvoa, miten asiassa toimia.
Jos kuitenkin näyttää siltä, että myyjän ja ostajan välillä on merkittävä erimielisyys virheen vastuusta, neuvoo asiassa kuluttajariitalautakunta. Lautakunta antaa asiassa maksutta suosituksen, ja suositukset ovat olleet erittäin noudatettuja elinkeinonharjoittajien keskuudessa.
Yksityisten välisessä kaupassa ostajan suoja merkittävästi heikompi
Ostettaessa auto yksityiseltä myyjältä ei kauppaan ja sen vastuisiin sovelleta kuluttajansuojalakia, vaan kauppalakia. Tällöin ostajalla on vastuu tarkistaa kaupan kohteena oleva tuote myyjän kehoituksesta, eikä ei-ammattimaisen myyjän vastuu kata virheitä, joita tarkastuksessa ei ole käynyt ilmi. Käytännössä viat, jotka tarkastuksessa olisivat havaittavissa, ovat ostajan vastuulla, jos tämä kaupan päättää tehdä.
Myöskään kuluttajariitalautakunta ei voi antaa suosituksia yksityisten väliseen kauppaan littyvästä riidasta, vaan nämä ratkaistaan käräjäoikeudessa.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Käytetyn auton virhe
Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Uuden auton virhe
Finlex.fi: Kuluttajansuojalaki
Finlex.fi: Kauppalaki
Keskustelu
Moi.Olen tilannut auton lokakuussa 2016, auto luvattiin huhtikuussa 2017?kauanko pitää vielä odottaa vai voiko kaupan purkaa.Mikä suoja ostajalla on ko.tapauksessa.
Itse mietin näitä asioita kun kaveri oli ostanut auton käytettyjen autojen kaupasta ja heti viikon jälkeen oli ilmennyt vika ja tarve ostaa auton varaosia. Niin kuin neuvot, kannattaa heti vian ilmetessä ottaa yhteys myyjään. Näin neuvoin kaveriakin ennen kuin lähtee korjaamaan.
Tilanne, joka on ilmeisen yleistä, eli egr:n tulppaaminen, ohjelmallinwn piisto, myös dpf:lle. Tämä kun on tehty niin autohan on tieliikennelain mukaisesti laiton kulkupeli. Mitä jos autoliike myy tällaisen auton kuluttajalle keryomatta siitä? Kenen on vastuu? Nythän katsastus ei pysty asiaa tarkastamaan, mutta jossain vaiheessa saattaa pystyä. Tästä tulee vielä iso pommi suomen autoilevalle kansalle!
Jos autokauppa myy huutokaupassa auton jossa on sanottu, että talvirenkaiden kulutuspinnat lailliset ja menee katsastamaan autoa ja katsastaja sanoo, että laittomat renkaat on, koska sekanastoitus. Kysymys kuuluukin, että pitääkö autokaupan myydyssä autossa olla lailliset renkaat?