ARTIKKELI
21.10.2015
Näin voit auttaa eksyneitä aikamatkailijoita
Teksti: Topi Ranta
80-luvun klassikkoelokuva Back to the Future teki DeLorean DMC-12 –autosta ikonin, vaikka valmistajan ainoaksi jäänyttä automallia valmistettiin alle kymmenen tuhatta kappaletta.
On hyvin epätodennäköistä, että kohtaamme Hollywood-todellisuudesta singahtaneita aikamatkailijoita 80-luvulta. Jos sellaisia on kuitenkin tullakseen, tulevat he varmasti tänään, sillä klassikkoelokuvassa Back to the Future ja sen jatko-osassa hahmot matkustavat lokakuun 21. päivään vuonna 2015. Ja jos Apple Computer valmisti karttoja autoilijoille jo tuolloin, voi olla mahdollista, että aikamatkailijoiden koordinaatit haksahtavat Jenkeistä Suomeen, joten kaikkeen on siis hyvä varautua. Jos aikamatkailijoiden DeLorean sattuisi hajoamaan tämän päivän Suomeen, olisiko mitään mahdollisuuksia päästä takaisin vuoteen 1985?
Elokuvassa aikakone on siis rakennettu DeLorean DMC-12 –autoon, joita löytyy myös Suomesta nykypäivänä. Aikamatkailu vaatii kuitenkin vähintään 88 mailin tuntinopeuden, mikä tarkoittaa hieman päälle 140 kilometriä tunnissa. Vaikka DMC-12 on urheiluauto, tapahtui sen kehityksessä monta mutkaa. Niistä yksi on moottori, jota joudutiin karsimaan vähemmän kuluttavaksi yhdysvaltalaisten päästörajoitusten vuoksi. DeLoreanissa on kyllä 3-litrainen V6-bensiinimoottori, jossa on uutena ollut tehoa vajaat 160 hevosvoimaa. Riittääkö se 30 vuoden vähennyksillä riittävään nopeuteen?
Nyt-liite haastatteli erästä suomalaista DeLorean-omistajaa, joka kyllä mainitsee, että 88 mailia tunnissa -nopeus on testattu. DeLoreaneita löytyy Suomesta jokusia kappaleita, joten pöllähtäneillä aikamatkailijoilla saattaa olla mahdollisuus ostaa toinen DeLorean, mikäli oma menee rikki. Arvoa on kuitenkin vaikea määrittää, sillä ymmärrettävästi DeLoreanit eivät vaihda omistaa Suomessa usein, joten valmista markkinahintaa ostajalle ei löydy. Hesarissa DeLorean-omistaja mainitsee, että Isossa-Britanniassa hinta on 25 000 punnan tienoilla. Se on noin 34 000 euroa, minkä päälle voi tietysti laskea verot.
Entäpä, jos aikamatkailijoiden virtalähteet hajoavat? Alkuperäisessä elokuvassa ja sen jatko-osissa virtaa tuotetaan aluksi plutoniumilla, jonka jälkeen reaktori vaihtui biojätteellä toimivaan fuusioreaktoriin. Reaktorivaihdos vaikuttaa aikamatkailijoiden kannalta viisaalta päätökseltä, sillä Suomessakin ydinvoiman rakennushankkeet ovat olleet viimeaikoina melkoisen sekavaa soppaa. Sen sijaan pääministeri Juha Sipilän hallitus on ajamassa paljon rahaa biotalouden kärkihankkeisiin. Ajoitus tuskin on sattumaa.
Keskustelu
Ei kommentteja