14.11.2016

Miten kahvia muka voi myydä netissä eikä kahvilassa?

Osoite kopioitu

 

Nuorella superbarista Kalle Freesellä on kahvila hauskasti Freesenkadulla Helsingissä (http://www.freesecoffee.fi). Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä; kahvia on myyty ja nautittu kahviloissa aina. Kalle on kuitenkin osannut muokata kahvista myös netissä myytävää. Lisäksi hän tekee sen uskomattoman esimerkillisellä yhdistelmällä fyysistä tuotetta, henkilökohtaista myymistä ja digitaalista palvelua. Näin se menee, ja näin autokauppa voisi ottaa tästä mallia.

 

Kävin Freesen kahvilassa pari vuotta sitten juomassa eittämättä elämäni parhaimman cappuccinon. Kalle oli itse paikalla, ja kysyin häneltä kahvilan käytöstä kokoustilana. Jätin hänelle käyntikortin, ja vaihdoimme asiasta sähköpostiakin jälkeenpäin. Muutama kuukausi sitten sain häneltä LinkedIn-kutsun ja tällä viikolla hauskasti muotoillun lyhyen mailin, jossa Kalle kutsui tutustumaan uuden kahvipalvelunsa tuotteisiin https://www.suddencoffee.com. Sähköpostissa oli linkki premium-pikakahvin nettikauppaan tutustumistarjouksella. Toteutus oli suora, hauska ja kaupallinen. Kahvin tilaaminen ei ollut vain kertaluonteinen vaan subscription-tyyppinen toistaiseksi tilattava, jonka voi peruuttaa koska tahansa. Ihan kuin pikakahvin Netflix tai Spotify, nerokasta täytyy myöntää.

 

No, täytyihän tuote tilata ihan senkin vuoksi, että kyseessä on ilmeisen maineikas ja erityinen kahvi. Nyt odotan mielenkiinnolla kahvimaistiaisia saapuvaksi. Pannu on kuumana autoalan asiakkaille Netwheelsin toimistolla, joten ei muuta kuin ota rohkeasti yhteyttä ja tule testaamaan luksuskahvi!

 

Mietin jälkeenpäin koko tapahtumaketjua: henkilökohtaisen myyntityön, digitaalisen markkinoinnin ja verkossa asioinnin yhdistelmää. Kyseessähän on aivan perinteinen myyntihenkilön tapa pistää muistiin asiakaskontakti, ehkä kirjoittaa muutama sana henkilön mieltymyksistä ja kohtaamisesta. Myyntihenkilö palasi kontaktiin hauskalla personoidulla sähköpostilla, jolla saa asiakkaan kiinni silloin kuin hänelle sopii verrattuna esim. puhelimella tavoittamisen vaikeuteen. Sähköposti ohjasi suoraan tuotteen pariin ja ostamiseen. Ja lopulta asiakas yritettiin vangita asiakkaaksi pitkäksi aikaa, ei vain kertaostokseen. Sen verran digitaalista erityisyyttä oli palvelussa, että sähköpostissa oleva linkin klikkaus kulki läpi seurantaohjelman, jotta myyntiorganisaatiolle jää varma tieto toimivista sähköposteista, sähköpostimuotoiluista ja ehdotuksista seuraavia kertoja varten. Huipentumana verkkoasioinnista oli luonnollisesti tuotteen maksaminen verkossa luottokortilla. Näin henkilökohtaisesta myyntityöstä ja myyjän aktiivisuudesta seurasi suora ostos.

 

Uusien ja käytettyjen autojen kaupassa sekä autohuoltopalveluissa jälkimarkkinoinnin puolella on sovellettu Kallen kaltaista lähestymistä aina fyysisessä myynti- ja markkinointimaailmassa. Nyt on aika siirtyä käyttämään tätä samaa tuttua toimintamallia myös digimaailmassa. Ilman minkäänlaista lisätietojärjestelmää tai softaa jokainen myyjä voi lähettää omasta sähköpostistaan aikaisemmin asioineille asiakkaille henkilökohtaiseksi muotoiltuja sähköposteja ja liittää niihin mukaan tarjouksen vaihtoautosta tai uudesta autosta. Sähköpostissa voi tarjota myyntikoukkuja, jotka perustuvat asiakkaan aikaisempaan asiointiin ja tarvekartoitukseen. Sähköpostin autolinkit johtavat suoraan myytäviin vaihtoautoihin tai JM:n puolella huoltotarjouksiin. Jossain vaiheessa autoalankin sivuille tulevien verkkomaksamisen ja rahoituspalveluiden avulla asiakas voisi jopa tehdä kaupat verkossa Kallen tapaan.

 

Hattua täytyy Kallelle nostaa. Hän osaa kahvin tekemisen ohella myös myynnin ja markkinoinnin. Ei muuta kuin kopioimaan mallia automaailmaan.    

Osoite kopioitu

Keskustelu

Ei kommentteja

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Blogin avainsanat

nwdb