07.12.2023
Mitä maksaa sähköautolla ajaminen -monta vastausta olemassa
_2023_12_07_1226.jpeg&height=800)
Sähköautot ovat yleistyneet nopeasti ja sähköautoista kiinnostuneita askarruttaa usein, että mitä se sähköautolla ajaminen sitten maksaisi. Asiaan on monta erilaista vastausta riippuen siitä, kuinka kattavasti kulut halutaan huomioida sekä millaisen sähköauton on hankkimassa. Aihetta on viimeaikoina puitu myös eri medioissa, esimerkiksi Tekniikan maailma julkaisi omia laskelmiaan, joissa 18 000 euron käytetty Hyundai Ioniq tuli viiden vuoden pitoajalla laskelmissa edullisimmaksi. Aiheesta kirjoitti ilman maksumuuria lyhennelmää myös Iltasanomat. Tuossa mainittu Ioniq on käytännössä 28 kWh akulla varustettu tai 38 kWh akulla oleva versio runsaasti ajettuna. Oma kantani on, että molemmat ovat erinomaisen mainioita sähköautoja, kunhan pienehkön akun sallima toimintamatka ei muodostu haitaksi.
Kirjoitan tähän blogikirjoitukseen omasta nykyisestä VW ID.4 Pro Performance MAX - sähköautostamme kululaskelmaa auki kululajeittain niin kuin ne ovat toteutuneet 145 000 km ja 31 kuukauden aikana.
Omissa kuluissani on huomionarvoista, että meidän autolla ajetaan huomattavasti keskivertoautoa enemmän, noin 60 000 kilometriä vuodessa.
Teen rinnalle myös laskelmaa, että miten asia muuttuisi, jos nyt joku ostaisi vastaavan vuosimallia 2021 olevan Volkswagen ID.4 Pro Performance 77 kWh RWD MAX -varusteilla käytettynä ja ajaisi sillä 20 000 kilometriä vuodessa. Vastaavalla varustelutasolla oleva käytetty näyttää olevan nytkin myynnissä 43 700 euron hinnalla ja ko autolla on ajettu 80 000 km.
Eli sisennetyissä teksin osissa on esimerkkiä, miltä auton kululaskelma näyttäisi, jos joku ostaisi nyt käytettynä 43 700 eurolla ja 80 000 kilometriä ajettuna vastaavan täysillä varusteilla varustetun ID.4 Pro Performance 77 kWh RWD Max -sähköauton vuosimallia 2021 ja ajaisi sillä seuraavat kolme vuotta 20 000 kilometriä vuodessa, eli noin 60 000 kilometriä lisää.
Teen toisiin sisennyksiin vertailua kuviteltuun polttomoottoriautoon, verrattuna omiin ajoihini ID.4:llä.
Huomio nämä molemmat vertailulaskelmat ovat täyttä spekulaatiota menneistä kuluista tulevaisuuteen suunnattuna.
Liikenne-energiakulut
Suppeimmillaan sähköautoilun kuluista kirjoitellaan ja puhutaan pelkästään liikenne-energian kuluina. Silloin sähköauto näyttää lähes poikkeuksetta edullisimmalta vaihtoehdolta lähes kaikissa tilanteissa. En saa ID.4:stämme tarkkaa lukemaa koko 145 000 km ajon keskikulutukseksi, mutta käytän laskennassani vähintään riittävän korkeaa 22 kWh / 100 km ympärivuotisen kulutuksen keskiarvona. Siinä lukemassa on mukana myös lataushäviöt.
Käytän laskennassa latauksen keskihintana 16 snt/kWh, koska lataan suurimman osan latauksista kotona 13 snt/kWh hinnalla, mikä sisältää myös verot ja siirtomaksut.
Saan liikenne-energian hinnaksi totetuneeksi keskimäärin 3,52 euroa / 100 km ja yhteensä 5104 euroa. Tuo tekee liikenne-energian kuluiksi noin 165 euroa kukaudessa, mitä pidän hyvin matalana tasona huomioiden keskimäärin lähes 4 500 km kuukausittaisen ajomäärän.
Käytettynä ostettu:
Liikenne-energian kulu 3,52 euroa / 100 km ei muutu, vaikka joku ostaisi nyt edullisemmalla hinnalla käytettynä vastaavan auton, mutta sen sijaan kokonaissumma olisi tietenkin matalampi, koska esimerkkilaskelmassani autolla ajetaan keskimäärin 20 000 km vuodessa.
Liikenne-energiaan oletetussa 3 vuodessa ja 60 000 kilometrin aikana käytetty kokonaisrahamäärä kuitenkin pieneni vähäisempien kilometrien myötä 2112 euron tasolle. Kolmelle vuodelle jakautuen keskimäärin 59 euroa kuukaudessa. Näyttää erittäin matalalta liikenne-energiakululta 20 000 km vuosiajoille.
Liikenne-energiakulun toteutumaan vaikuttaa eniten kotilatauksen hinta tai se, että saako ylipäätään kotilatausta onnistumaan. Tätä kirjoittaessa julkinen peruslataus maksaa kahden puolen 20 senttiä/kWh ja julkimen suurteholataus 30 ja 50 snt/kWh välillä. Edullisinta on lähes poikkeuksetta kotilataus.
Entä jos minä olisin ajanut omat ajoni vastaavalla polttomoottoriautolla? Pidän oletettuna, että ID.4:n kokoinen automaattivaihteinen auto kuluttaa realistisesti noin 7 litraa sadalle kilometrille. Jos bensiinin hinta olisi ollut 2 euroa litra, niin hintaa liikenne-energialle olisi kertynyt 20 300 euroa. Eroa siis aika hurjat 15 196 euroa omiin ajoihini, eli 490 euroa joka kuukausi on pelkästään liikenne-energiakulujen erotus. Kaasulla olisi päässyt noin bensiinin ja sähkön puoliväliin.
Ylläpitokulut, huollot ja korjaukset
Oman ID.4:mme huolto- ja ylläpitokulut 31 kuukauden ja 145 000 km aikana ovat olleet mielestäni maltilliset. Tähän on johtanut paljon ajavalle erittäin edullinen kahden vuoden huoltoväli ilman kilometrirajaa. Eli automme on käynyt vasta yhden kerran määräaikaishuollossa, jolle kertyi hintaa lisätyönä teettämäni jarrujen herkistelyn sekä jarrunesteen vaihdon, sekä raitisilmasuodattimen vaihdon ja lasinpyyhkijän sulkien vaihdon kanssa yhteensä 556 euroa.
Ylläpitokuluissa suurimmat kertaerät ovat olleet uudet kesärenkaat lähes uuten autoon 955 euroa sekä latausluukun korjaus 530 euroa. Niistäkin jälkimmäisen kuluista yli 400 euron osuus menee puhtaasti oman laiskuuden piikkiin, koska ennakoiva lukitusmekanismin korjaus olisi maksanut alle 50 euroa. Lisäksi autoon on vaihdettu lähes uutena huonon onnen takia kesärenkaat kertaalleen. Avainten paristot on kertaalleen myös vaihdettu molempiin avaimiin.
Ylläpitokuluissa ei ole pyritty kulujen minimointiin, vaan on käytetty maahantuojan huoltoliikettä. Näissä kuluissa oikeastaan ainoa puuttuva kuluerä on lasinpesuneste, mitä en lähtenyt arvioimaan ja se ei ole mitenkään merkittävästi autokohtaisesti muuttuva kulu.
Ylläpitokulut siis yhteensä 2059 euroa, eli 1,42 euroa / 100 km ja keskimäärin 66 euroa / kuukausi.
Talvirenkaista toki takakumit menevät uusiksi aika pian. Kesärenkaat menevät alle vielä keväällä.
Käytettynä ostettu:
Miten ylläpitokulut voisivat muuttua käytettynä 80 000 kilometriä ajettun auton nyt ostavalle? Tässä kohtaa tulee jo peliin runsaasti satunnaismuuttujia, joita en voi ennakoida, mutta teen yleistyksen siltä pohjin, että autolla olisi ajettu kolmen vuodenkin päästä vähemmän, kuin meidän autolla. Huomioitavaa on, että meidän autossa, kuten tuossa käytetyssäkin on jo autoa koskeva takuuaika päättynyt. Akkutakuu on kuitenkin vielä lähtökohtaisesti voimassa.
Jotta pystyn tekemään edes jotain olettamalaskentaa, pidän yksinkertaistuksen vuoksi käytettynä ostetun sähköauton ylläpitokulut samoina kuin omassani on toteutunut koko 145 000 km ajon aikana. Tuohon käytettynä ostettuunhan on tulossa myös yksi määräaikaishuolto kolmen vuoden pitoajalle. Tuo oman autoni latausluukun korjauskulu olkoon jonkin muun satunnaisen korjauskulun vastine.
Silloin ylläpitokulujen euromäärä pysyisi tietenkin samana, mutta ajettua kilometriä kohden kulu nousisi 3,43 euroa tasolle.
Sähköautojen renkaiden kulumisen määrä puhututtaa myös usein mediassa ja sosiaalisen median keskusteluissa. Oma kokemus on, että sähköautoissani renkaat eivät ole kuluneet sen nopeammin kuin muissakaan autoissa. 145 000 km ajettuna autossa on edelleen alkuperäiset Nokian Hakkapeliitta R3 -kitkarenkaat, joissa on vielä edessä 7 mm ja takana 5 mm kulutuspintaa. Kertaalleen vaihdetuissa kesärenkaissa on kulutuspintaa vielä seuraavaksi kesäksi. Todellisuudessa olen jo ostanut varastoon taakse uudet Nokian Hakkapeliitta R5 -kitkat, mutta kirjaan ne kuluihin vasta kun ne otetaan käyttöön.
Entä jos kyseessä olisikin omille ajoilleni ollut vastaava polttomoottoriauto? Muuttujia tulee huomattavasti lisää. Teen olettamuksen, että auton huoltoväli olisi ollut 30 000 km, joten autoon olisi tehty 145 000 km mennessä neljä huoltoa. Useissa autoissa, mitä itselläni aiemin on ollut, on huolto-ohjelmassa ollut joka toinen niinsanottu iso huolto ja siten kalliimpi. Teen vanhoista huolloista olettamuksen, että pienet huollot olisivat maksaneet 350 euroa ja iso huolto 800 euroa. Nämä ovat aiemmista kokemuksistani alakanttiin, mutta hajontaa on paljon autosta riippuen. Kirjaan polttomoottorin huoltokuluiksi siis 2300 euroa ja vastaavat rengaskulut sekä satunnaiskorjauksen kulut kuin omassa autossani on toteutunut, eli yhteensä noin 3800 euroa, eli noin 123 euroa / kuukausi ja 2,62 euroa/100km. Eroa omiin toteutumiin on todennäköisesti siis jonkin verran enemmän kuukausittain ja kilometriä kohden.
Vakuutukset ja verot
Verot on vuoden 2021 sähköautossa edullisemmat kuin nyt uusissa, koska silloin uutta sähköautoa ostaessa vielä maksettiin pientä autoveroa. Autoveron poiston yhteydessä tehtiin uudempiin sähköautoihin ajoneuvoveron nosto. Vakuutusten hinta on hyvin yksillöllinen, mutta minulla ei ole käytettävissä muuta laskennan perustetta, kuin omat maksamani hinnat ja sovellan niitä molempiin.
Omassa autossani ajoneuvoverot koko 31 kuukauden ajalta ovat 519,56 euroa ja vakuutukset 1997,36 euroa, eli yhteensä ajoneuvovero + vakuutukset ovat tulleet kustantamaan 2616,92 euroa, eli 1,74 euroa / 100 km ja 81,19 euroa / kuukausi.
Käytettynä nyt vastaavan 80 000 km ajetun auton ostajana saisin saman hintaiset ajoneuvoverot sekä vakuutukset itselleni, eli kolmen vuoden pitoajalla ne tulisivat kustantamaan yhteensä 2922,87 euroa, eli 4,88 euroa / 100 km ja 81,19 euroa / kuukausi.
Vakuutukset ovat iso menoerä etenkin autoissa, joissa rahoituksen tai auton jäljellä olevan markkina-arvon takia pidetään laajaa kaskoa. Vakuutuksen hinnoissa on erittäin suuria eroja samalle autolle vakuutusyhtiöiden välillä, mutta myös samasta vakuutusyhtiöstä voi saada suurella hajonnalla eri suuruisia vakuutustarjouksia. Hintaan vaikuttaa vahvasti mm omavastuuosuuksien suuruudet ja vakuutuksen kattavuusvalinnat. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa suuresti myös sukupuoli, ikä, asuinpaikka sekä tietenkin vakuuttajan bonuskertymä.
Ajoneuvovero sen sijaan on autokohtaisesti sama riippumatta auton haltijasta.
Miten tilanne olisi ollut toinen, mikäli omia ajojani olisin ajanut ollut polttomoottoriautolla? Teen olettaman, että vakuutus olisi pysynyt saman hintaisena. Ajoneuvoveron kokonaissummasta olisi jäänyt bensiini- tai kaasuauton kyseessä ollessa käyttövoimaveron osuus pois, joten vuosi maksu esimerkiksi Tiguanille olisi ollut 185,42 euroa vuosi. Ajoneuvoveroa olisi omilla ajoillani siis kertynyt 479 euroa, eli 40 euroa vähemmän, eli 1,29 euroa kuukaudessa vähemmän, eli alle 3 senttiä / 100 km vähemmän.
Auton arvon aleneman vaikutus kokonaiskuluihin ylivoimaisesti suurin
Meidän käytössä oleva ID.4 ostettiin käytännössä uutena, vaikka se olikin esittelyauto. Hintakin oli käytännössä uuden auton hinta, koska silloin tarvittiin auto heti ajoon. Meidän autossa on nyt ajettu ne kaikkein kalleimmat kilometrit ja kuukaudet. Huomioitavaa on tässä ja aiemmissa laskelmissa myös, että meidän auton kulut ja ajot on ajoitettu tässä vaiheessa 31 kuukaudelle, kun taasen lasken käytetyn ostajan kuluja tasaiselle kolmen vuoden ajalle.
26 000 euron arvonalenema on rajun tuntuinen, mutta se asettunee 36 kuukaden iässä siihen tyypilliseen arvon puoliintumiseen uuden hinnasta, mikä on toteutunut vuosikymmenet autoillani, koska olen aina ajanut paljon. Kohdistan myös autolle koko toteutuneet rahoituskulut.
Auton arvonalenema ja rahoituskulut ovat toteutuneet yhteensä 19,42 euroa / 100 km tasolla, eli 908,15 euroa / kk.
Nyt käytetyn vastaavan 80 000 kilometriä ajetun auton ostaja saisi auton esimerkiksi 43 700 eurolla. Pidän oletettuna, että kolme vuotta ja 60 000 kilometriä lisää ei aivan puolittaisi tuon auton arvoa, mutta asiassa on runsaasti särkymävaraa. Tein nyt oman arvauksen, että kyseisen auton arvo seuraavan kerran vaihtaessa olisi noin 25 000 euroa, eli arvo olisi pudonnut noin 18 700 euroa.
Arvioin myös, että tällä hetkellä ei käytettyyn autoon saa niin edullista rahoitusta, minkä itse sain vuonna 2021, joten pidin nyt rahoituksen kulut laina-ajalta samana, minkä itse maksoin.
Silloin auton arvonalenema ja rahoituskulut yhteensä olisivat noin 35,75 euroa / 100km, eli 595,83 euroa / kk.
Etenkin säännöllisesti uusia autoja vaihtavan autoilun kustannuksista suurin osa muodostuu auton arvonalenemista. Niin minunkin tapauksessa. Ostamalla käytetyn muutaman vuoden ikäisen auton, pystyy jo jonkin verran säästämään pääomakuluissa.
Entä jos olisin ajanut vastaavat ajot bensiiniautolla. Nyt peliin tulee jo hallitsematon määrä muuttujia. Mikä olisi ollut vastaava auto vastaavilla varusteilla? Tein nyt Tiguanin vastaavilla varusteilla maahantuojan autonrakentajalla. Autolle kertyi hinnaksi 58 679 euroa ja siihen vielä päälle talvirenkaat, niin ollaan samassa hinnassa, minkä maksoin itse omasta ID.4:stäni. Teen siis olettaaman, että auton arvonalenema olisi ollut sama.
Kulut yhteensä -autoilu on aina kallista, tai vielä kalliimpaa
Meidän autolla ajamisen kulut 31 kuukauden ja 145 000 kilometrin aikana ovat olleet yhteensä 37 833 euroa. Se on omasta mielestäni todella paljon rahaa. Eikä rahanmenon tunnetta yhtään vähennä tietoisuus, että tuo kulu on ollut keskimäärin 1220 euroa kuukaudessa.
Sen sijaan paljon ajavana ajomäärään verrattuna kaikki kulut yhteesä ovat kuitenkin hieman maltillisemmalla, 26,09 euroa / 100 km tasolla.
Käytettynä nyt vastaavan auton ostaja saisi toki auton tuntuvasti edullisemmalla myös meidän autoa vähemmän ajettuna. Silti senkin auton arvo laskee seuravaan kolmen vuoden aikana vääjäämättä. Esitin tässä laskelmassa oman uskomukseni, että se laskee suhteessa vähemmän pienempien, 60 000 km vuodessa ajokilometrien takia, kuin meidän autossa. Silti yllätyin itse lopputuloksesta. Ajomäärään suhteessa ajamisen kaikki kulut tulisivat maksamaan 47,57 euroa / 100 km, eli enemmän kuin omilla ajoillani. Tämä johtuu vain siitä, että omassa ajossani kiinteät kulut jakautuvat suuremmalle kilometrimäärälle.
Sen sijaan kuukautta kohden kertyvät kokonaiskulut ovat maltillisemmalla, keskimäärin 793 euron tasolla kuukaudessa.
On itsellekin silmiä avaavaa laskea autoilun todelliset kokonaiskulut auki ajoittain. Edullisimmin pääsisi, jos ajaisi vanhalla edullisella autolla mahdollisimman vähän.
Polttomoottoriautolla siis kokonaiskulutu olisivat minulle olleet suuremmat. Auton arvonalenema olisi ollut samalla tasolla, mutta liikenne-energiakulu olisi ollut tuntuvasti korkeampi.
Yhteenveto
Autolla ajaminen maksaa Suomessa paljon, etenkin jos haluaa ajaa uudenkarhealla autolla muutaman vuoden välein vaihtaen. Kilometriä kohden hinta kuitenkin voi olla sähköautolla maltillinen, etenkin paljon ajavalle. Toisaalta etenkin käytetyn sähköauton ostaja saattaa päästä kohtuullisiin kuukaisittaisiin kokonaiskuluihin myös pienemmällä vuotuisella ajomäärällä.
Vertailin lähes päärynöitä, omenoita ja banaaneita tässä kirjoituksessa keskenään tarkoituksella. Tarkoitus on vain osoittaa, että sähköauto ei ole itseisarvoisesti halvinta ajoa, mutta ei myöskään kalleinta. Joka tapauksessa arvonalenema etenkin uuden auton ostajalle on suurin kuluerä. Paljon ajavalla kuitenkin suurempikin auton arvonalenema kilometriä kohden laskee hieman maltillisemmaksi. Vähän ajavalla myös vakuutusten ja verojen osuus kilometriä kohden nousee. Sähköauton liikenne-energia on edelleen edullista verrattuna bensiini- tai dieselautoon, mutta vain mikäli sähköautolle saa onnistumaan kotilatauksen tai muutoin edullisen latauksen. Pelkästään julkisilla ladataten liikenne-ergian säästöstä hupenee iso osa, tai jopa kaikki.
Oikeastaan voisin todeta, että jos ajaa esimerkiksi alle 15 000 km vuodessa, taitaisi suurimmalle osalle olla edullisinta ajaa sähköpyörällä, mutta sen kuljetuskapasiteetti taasen ei toimi. Toisaalta voisi myös sanoa, että vähän ajavan olisi edullisinta käyttää julkisia kulkuneuvoja, mutta arjen realiteetti on useilla, ettei niiden varassa pysty toimimaan asuinalueesta tai työpaikasta johtuen. Auto on useille arjen sujuvuuden kannalta tärkeä asia. Sen haluaa olevan hyvä ja luotettava, mutta moni ei haluaisi siihen käyttää kohtuuttomasti rahaa. Siksi tiedostan hyvin, että monelle etenkin vähän ajavalle taloudelle polttomoottoriauto on taloudellisesti järkevin vaihtoehto. Paljon ajavana taasen koen, että sähköauto on perustellusti ollut ja on edelleen edullisin valinta. Toisaalta, jos olisin ostanut pari vuotta vanhan sähköauton, olisi kuluni olleet arvonaleneman osalta vielä matalammat. Spekulointia voi toki jatkaa loputtomasti. Uskoisin, että seuraava autoni on ehkä nykyistä noin 20 000 euroa edullisempi vähän ajettu käytetty. Selkeänä pidän, että sekin on sähköauto.
Keskustelu
Laskin että itsellä tulisi noin 6000 km ajomäärällä kustannukseksi 1,5 eur/km, käytetyllä sähköautolla. Esimerkiksi Turku-Helsinki reissu 400km= 600euroa. Mieluummin menen linja-autolla.
Ja muuten ajan polkupyörällä, kun työpaikan parkkipaikkakin maksaa 180e/kk, myös kesäloman ajan.
Laskin että työpaikalle 10km suunta, maksaa sähköauto+parkkipaikka 30euroa/päivä. Mieluummin polkupyörällä.
Varmaankin on niin että jos on sähköauto, niin kannustaa ajamaan enemmän, kun ajo ei enää maksa mitään verrattuna ylläpitokuluihin.
Moi
Toki on niin, että edullisinta on olla omistamatta auto sekä ajamatta autoa. Paitsi kun sillä autolla myös tienaa