29.03.2025
Toinen vuosi sähköautolla takuun päättymisen jälkeen -kokemusraportti

Moni miettii ja minultakin usein kysellään, että uskaltaako käytettyä sähköautoa ostaa etenkään jos takuu on jo päättynyt. Minulla ei tietenkään ole siihen yleispätevää vastausta, mutta tässä blogikirjoituksessa on oma kokemukseni sähköauton ajamisesta ja omistamisesta toisen vuoden ajan sen jälkeen, kun auton takuu on päättynyt. Kyseessä on siis nyt neljä vuotta vanhasta sähköautosta, jonka takuu on päättynyt kaksi vuotta sitten ja matkamittariinkin on kertynyt jo noin 213 000 kilometriä. Akkutakuukin on autosta päättynyt jo kymmeniä tuhansia kilometrejä sitten. Edellisen vastaavan kuvauksen kirjoitin vuosi sitten.
Volkswagen ID.4 Pro Perfromance 77 kWh MAX
Auto on vuosimallin 2021 ID.4, missä on 77 kWh:n akku ja siinä on yksi 150 kW / 310 Nm sähkömoottori taka-akselilla. Tilaa 4,584 metrin pituisessa autossa on meidän tarpeisiin jopa turhankin paljon. Onneksi takavetoisen ID.4:n kääntösäde on napakan 10 metrin luokkaa.
Olemme pitäneet kaikilla varusteilla täytetystä Volkkarista niin paljon, että oikeastaan mihinkään autoon ei ole saanut oikeaa autokuumetta nousemaan. Ei vaikka olen aktiivisesti hakenut vaihdokkia koeajamalla eri autoilla Tampere - Helsinki - Tampere -välin ajamista ilman välilatausta, mihin meidän ID.4 ei kyken.
Huhtikuu 2023 takuu päättyi
kaksi vuotta sitten maalis-huhtikuun taitteessa auton takuu päättyi akustoa lukuunottamatta. Autolla oli silloin ajettu 105 000 kilometriä. Takuuajan päättymisen jälkeen Tampereen markkihuolto vielä vaihtoi oikealle eteen alustaan ropinaa pitämään alkaeneen vakaajatangon pään good will -periaatteella kuluitta, koska se ilmeni hetimiten takuun päättymisen jälkeen. Vuosi sen jälkeen autolla on ajettu 159 000 kilometriä, eli vuodessa ehti kertyä 54 000 kilometriä lisää ajoja. Tällä kertaa keskityn kirjoittamaan auton toisesta vuodesta takuun päättymisen jälkeen, eli ajasta huhtikuun alusta 2024 maaliskuun loppuun 2025. Tämän viimeisimmän vuoden aikana autoon on ehtinyt kertyä jälleen auton mittariin kertyi noin 54 000 kilometriä lisää.
ID.4 sähköauton ajoprofiilin kuvausta
Tämän sähköauton ajomatkoista huomattavan suuri osa on pitkiä matkoja. Tyypilinen ajopäivä, jolloin auto liikkuu kerryttää arviolta noin 300 - 400 kilometriä matkaa. Varmasti useimmin toistuva matka on Tampere - Helsinki - Tampere -välin ajaminen päiväreissuina. Siinä ajossa auto kuluttaa mittariston mukaan noin 20 - 25 kWh/100 km. Kulutus ei nouse tuolla välillä talviajossa kesään verratuna juuri lainkaan, koska kesäisen 120 km/h nopeusrajoituksen noudattaminen nostaa kulutusta enemmän kuin pakkanen.
Pidempien työ- ja vapaa-ajanmatkojen välissä on lyhyttä Tampereen alueen kaupunki- ja taajama-ajoa ja viimeisimmän vuoden aikana on lisääntynyt myös lyhyempien alle 30 kilometrin työmatkojen ajamisten osuus.
Ulkomaille suuntautuneita lomamatkoja ID:llä tehtiin vuoden aikana aiempia vuosia vähemmän. Heinäkuussa 2024 tehtiin lyhyt visiitti Viroon ja lokakuussa Norjaan matkailtiin Yyekeän vuonolle. Kotimaahan suuntautuneita vapaa-ajanmatkoja on tehty etelä-Suomen lisäksi usein Viitasaarelle, kerran Rukalle, Kolille ja useita muitakin kohteita ympäri Suomea. Auto saa kokea viikoittain jonkin verran myös hiekkatieajoa, mikä koittelee alustaa aina enemmän.
Liikenne-energian kulut
Osittain korkean 0.28 ilmanvastuskertoimen ansiosta ja ajoprofiilissa korostuvan moottoritieajon johdosta meidän käytössä auton keskikulutus on melko suuri ja sain sille kaikkine lataushäviöineen ja seisontalämmityksineen sekä jäähdytyksineen hyvän vertailulukeman kun autoon tehtiin K-autossa akkutesti. Auton keskikulutus kaikki ladattu energia huomioituna on toteutunut 24,4 kWh/100 km tasolla, vaikka mittaristo näyttää noin 20 - 21 kWh/100 km lukemaa. Käytän siis jatkossa liikenne-energian kulutuksen laskennassa aina tuota 24,4 kWh/100 km -lukemaa.
Lasken viimeisimmän vuoden 54 000 kilometrin ajojen tarvinneen 13 176 kWh sähköä sisältäen lataushäviöt sekä kaikki paikallaan tehdyt lämmitykset ja jäähdytykset. Koska autoon ladatusta sähköstä keskimäärin 31 % on tapahtuntut julkisissa DC-latureissa, käytän sähkön keskimääräisenä hintana 21,1 snt/kWh, eli vuoden ajoihin tarvittu sähkö on maksanut minulle laskennalliesti 2 780 euroa, eli oin 5,15 euroa / 100 km.
Pari korjattavaa asiaa ollut vuoden aikana
Vuosi ja vielä toinenkin vuosi takuuajan päättymisen jälkeen ovat tosiaan kovin lyhyitä aikoja autolle ja oletuksena on että korjauskuluja näin uudelle autolle ei vielä suuresti tule. Yksi selkeä korjauskohde autolle kuitenkin vuoden aikana tuli, kun huhtikussa 2024 vaihdatin etujousitukseen kallistuksen vakaajan pystytangot, eli ne kuuluisat ID-Volkkarin niinsanotut koiranluut. Hintaa korjaukselle kertyi 276 euroa Volkswagenin alkuperäisosilla. Nythän ne ovat jälleen menossa vaihtoon, mutta nyt vaihtoa odottavat alkuperäisosien 78 euron hintaa hieman edullisemmat, eli 55,80 euroa pari maksaneet Motonetin osat. Lasken näistä viimeisimmistä koiranluista nyt vuoden kuluiksi vain osien hinnan, koska en vielä tiedä mitä vaihtotyö tulee maksamaan.
Mitään muita kuluja aiheuttaneita korjauksia autoon ei viimeisimmän vuoden aikana ole tehty, joten lasken vuoden korjauskuluiksi 333,80 euroa, eli 0,62 euroa / 100 km.
Rengaskulujakin tuli vuoden aikana
Sähköauto ei ainakaan minun kokemuksella kuluta renkaita poikkeuksellisen paljon, vaan jopa poikkeuksellisen vähän. Toki paino aina vaikuttaa, mutta suurin vaikutus on kuljettajan ajotavalla ja minun ajotavalla auton tasaisella voimantulolla sekä vapaalla rullaavuudella.
Silti viimeisimmän vuoden aikana, tarkemmin sanottuna kesäkuussa 2024 olen vaihdattanut autoon taka-akselille uudet Hankook-kesärenkaat. Hankookeille kertyi hintaa taka-akselille alle asennettuina 434 euroa, eli kuluja 0,80 euroa / 100 km lisää.
Tuulilasikin meni vaihtoon vuoden aikana
Elokuussa meni tuulilasi autostamme jälleen vaihtoon. Sen vaihdatin Tampereella Carglass -liikkeessä ja omavastuun osuus oli 200 euroa, eli tuulilasista 0,37 euroa / 100 km lisää ajamiseen kulua vuoden aikana.
Autolle ensimmäinen katsastus
Nykyisin yksityiskäyttöisten uusien autojen ensimmäinen katsastus Suomessa on tehtävä auton neljännen ikävuoden loppuun mennessä. Teetin sen omalle ID.4:lle 13.2.2025 saadakseni vikalistan pian koittavaa toista määräaikaishuoltoa varten. Auto kuitenkin meni katsastuksesta läpi ilman yhtään huomautusta. Hintaa A-katsastuksessa ilman etukäteen varattua aikaa kertyi 50 euroa, eli 0,09 euroa / 100 km vuoden ajoille jaettuna.
Toinen määräaikaishuolto
Volkswagen Groupin MEB-sarjan sähköautoissa on 2 vuoden huoltoväli ilman kilometrirajaa ja se on paljon ajavalle erittäin mieluisa asia. Meidän ID.4 sai toisen määräaikaishuoltonsa helmikuussa 2025, kun sillä oli ajettu lähes 210 000 kilometriä. Maksoin huollosta tiukan sopimushinnan 475 euroa ja sain vieläpä kaupan päälle akun kuntotestin. Huollosta kuluneelle vuodelle 0,87 euroa / 100 km kulua.
Vakuutukset ja ajoneuvoverot
Vakuutukset ja ajoneuvoverot ovat kuluneen vuoden aikana maksaneet yhteensä 1 107,62 euroa, eli 2,05 euroa / 100 km.
Pesut ja pienkulut
En ole laskenut kuluihin mukaan auton pesuja sekä lasinpesunesteitä, enkä avainten pariston vaihtoja. Muutoin kuluissa on käytännössä kaikki.
Auton arvonalenema
Tämä Volkswagen oli jo vuosi sitten pudottanut uuden auton hinnastaan suurimman osan. Vuosi sitten olin arvioinut auton arvoksi noin 26 000 euroa ja nyt arvioin arvon pudonneen noin 7000 euroa vuodessa lisää. Siitä kulua vuoden ajoille 12,96 euroa/100 km.
Vuoden ajamisen ja omistamisen kulut yhteensä
Ylläolevat vuoden aikana realistoituneet auton omistamisen ja ajamisen kulut ovat yhteensä 12 380,42 euroa, eli noin 21,93 euroa / 100 km, eli noin 0,22 euroa / km. Auton arvonalenema on tietenkin ollut edelleen ylivoimaisesti suurin kuluerä, mutta sen osuus vuosittaisista kuluista laskee nyt koko ajan pienemmäksi. Tilalle alkaa. nousta vanhenevassa ja autossa kilometrien kertyessä korjauskuluja.
Edellisen vuoden, eli takuun ulkopuolella ajetun ensimmäisen vuoden kulut olivat 0,26 euroa / km, mutta sen vuoden laskelmasta olen korottanut ajetun kilometrin liikenne-energian hinta-arviotani, joten vertailukelpoisempi edellisen vuoden kulu on noin 0,27 euroa / km.
ID.4:n kuntoisuuden arviointia viidennen vuoden alkaessa
Ulkoisesti ja sisustaltaan auto on vain pesua ja hyvää puunausta vailla ja muutoin se ei paljoa uutta häpeä. Talvi- ja. kesärenkaat tulevat todennäköisesti kestämään vielä vuoden ajot. Etujousituksen niinsanotut koiranluut vaihdatan samalla alle, kun autoon vaihdetaan kesärenkaat, eli joskus huhtikuun ja kesäkuun välillä. Siitä vaihtotyöstä tulee pieni lisäkulu alkaneelle käyttövuodelle.
Mitään muuta korjattavaa en tiedä autossa tällä hetkellä olevan. Ovet, ovikahvat, ikkunat ja niiden nostimet, istuimet, istuinlämmittimet, ratinlämmitys, adaptiiviset ajovalot ja kaikki mitä mieleeni muutenkin tulee, toimii kuten kuuluukin.
Meidän ID.4 yksilöstä on loistanut poissaolollaan useita monien muiden käyttäjien raportoimia vikoja tai harmillisia ominaisuuksia tai vastaavia. Meillä esimerkiksi ovenkahvoista yksikään ei ole ainakaan vielä hajonnut tai osoittaut hajoamisen elkeitä. Kamerat eivät ole osoittaneet hajoamisen merkkejä. En muista edes mitä kaikkea muut ovat listanneet, mutta niitä ei ole onneksi meidän autossa ollut. Koputan puuta, koska vikahan saattaa ilmentyä vaikka tänään. Näiden autojen tyyppivika latausluukun lukitustappi on uusittu kerran ja pidän oletettavana että sen saa uusia parin vuoden sisällä seuraavan kerran.
Moottori ja voimansiirto eivät oireile mitenkään, kuten eivät myöskään laturi tai invertteri. Auton ajotietokone ja muut siihen liittyvät asiat toimivat kuten ne MEB-autossa voivat vain toimia, eli toisinaan hieman ärsyttävän hitaasti ja joskus hieman bugitellen, mutta mitään ajoa estävää ei ole ollut eikä ole tiedossa. 12 voltin akkukin on hyvässä kunnossa, vaikka auto sitä koko talven kovemman pakkasjakson herjasikin. Kertaakaan ei ollut mitään ajoa haittaavaa ongelmaa pakkasillakaan.
Sähköauton akusto kuluu ajan ja ajamisen myötä. Tämän ID.4:n akuston nettokapasiteetti on ollut uutena 77 kWh ja nyt 213 000 km ajettuna se on noin 69,4 kWh, eli akuston kuntoisuutta ilmaiseva SOH-lukema on noin 90 %. Tuossa on hieman hajontaa otantakertojen välillä, mutta käytännön toimintamatkan muutos tukee tuon muutoksen havainnon olevan aika lähelle oikea. Olen myös tarkkaillut joitain kertoja akuston kennojen jännite-eroja kun akkua ajetaan yhteen putkeen 100 prosentista alle kymmen prosentin varaustasoille. Kennojen väliset jännite-erot ovat pysyneet pieninä ja tätä tukee kokemus, ettei akuston varaustaso ole romahtanut akuston tyhjässä päässä epäloogisesti ja nopeasti alas. K-Auton akkutesti tosin antoin tulokset 87 %, mutta aivan käytännön testit näyttäisivät että akustosta on hieman sitä enemmän käytettävissä.
Uskaltaako käytetyn sähköauton ostaa?
Uskaltaako käytetyn sähköauton ostaa? Entä onko sillä järkeä ajaa yhtään yli takuuajan? Nostin nuo kysymykset kirjoituksen alussa ilmoille, enkä osaa vieläkään vastata kuin kahden ensimmäisen takuun ulkopuolisen vuoden kokemuksellani. Ajelemme ID:llä edelleen tyytyväisinä, mutta katselen kuitenkin edelleen jatkuvasti uusien esiteltävien sähköautojen ominaisuuksia ja olen koeajanut jo useita sähköautoja ajatuksella, että mikä olisi meidän seuraava sähköauto.
Mikä olisi seuraavassa sähköautossa toisin?
Koska ID.4 etenkin DCC-alustalla on niin hyvä ja mukava ajaa, on seuraavankin auton ajo-ominaisuuksille on kohtalaisen korkeat odotukset. Jousituksen pitää olla mukavan pehmä, mutta silti progressiivisesti jämäkkä. Ohjauksen pitää olla riittävän tunnokas ja mieluiten tehostukseltaan säädettävä. Autossamme on VW:n sporttinen istuin säädettävällä reisituella ja hierontatoiminnolla ja siinä on sopivan napakat sivuttaistuet, joten seuraavankin auton istuimelle on korkeat odotustarvot. Aktiivimatriisivaloista en enää myöskään suostu luopumaan. Uusia sähköautoja koeajaessa olen huomannut, että jo useampikin uusi sähköautomalli on maantie- ja moottoritieajossa meidän ID.4:äämme hiljaisempi, joten siinä saattaa helpostikin tulla pieni parannus.
Seuraavan sähköauton on hyvä selviytyä Tampereelta Helsinkiin ja takaisin ilman välilatauksen tarvetta ja haluaisin sen toteutuvan mieluummin pienen kulutuksen kautta, kuin valtavan ison akun avulla. Seuraavassa sähköautossani haluan olevan akuston esilämmityksen.
Vahvimmilla on tällä hetkellä Ioniq 6 käytettynä. Miksi juuri Ioniq 6? Koska siinä on maltillisen pieni kulutus, pidän sen olemuksesta ja siinä on viiden vuoden kilometrirajaton takuu autolle. Akustolle on toki takuussa kilometriraja. Ei toki itsekin arvostaisin käytettyä autoa ostaessani vielä pitkää jäljellä olevaa auton takuuta. Kyse ei kuitenkaan ole niinkään sähkötekniikan takuun kaipuusta, vaan enemmänkin nykyautojen valtaistan tietotekniikan takuun alaisuuden halusta. Eli onhan sillä auton takuun voimassaololla merkitystä minunkin kiinnostukselle kun käytettyä sähköautoa katselen.
Keskustelu
Kiitos raportista! Tuohon hiljaisuuteen liittyen, mitkä uusista sähkömalleista olet todennut olevan hiljaisempia ID4:een verrattuna?
Entä DCC-alusta, osaatko verrata sitä tavalliseen, eli kannattaako siitä maksaa?
Teemu
Moro,
mun makuun DCC on ehdoton MEB-autoon. Ajan itse pääasiassa kaikkein pehmeimmällä asetuksella. Nuoriso sitten tiukentaa. Jotkut toiset taasen kertoo ettei oikein edes tunne takapuolessa eroa. Itse kyllä huomaan jo kerrostalon p-alueen laatoituksesta eron, jos nuorison jäljiltä on sportilla
Kyllä jo esim Model 3 Highlan oli hiljaisempi (se aiempi oli meluisa). EV3 ei taasen ollut hiljaisempi. Mitähän niitä nyt olikaan muita.
Kiitos hyvästä artikkelista. Taulukkokoonnos ja esim. piirakkagrafiikka yhteenvetona eur/km olisi ollut vielä selkeyttävä lisä. Käytetyn auton kauppias haluaa kuitenkin katetta, joten olisiko autosi todellinen hyvityshinta kuitenkin tuhansia pienempi. Arvonalenema näin isompi.
Moi, tuo on kilpailututtamani hintojen keskiarvo.
Olen yli puoli vuotta harkinnut käytetyn sähköauton ostoa. Tällä hetkellä en uskalla sitä tehdä. Suurimpina esteinä ovat:
Käytettynäkin kalliita
Akkujen kestosta ei vielä ole paljon kokemusta. 2021 vasta sähköautot alkoivat yleistyä, joten aika lyhyt ajanjakso. Mahdolliset korjaukset vielä erittäin kalliita ja korjaamoja vähän.
Käytetyn toimintamatka kirjoituksesi mukaan 80% varauksesta 10%:Iin 188-235 km ja tämä lyhenee koko ajan.
Kiitos mielenkiintoisista artikkeleista.
Moro
Ei muuta kuin rohkeasti vaan sähköauto alle.
Minä olen ajanut lähemmäs 600 tkm niillä. Vikoja ei ole ollut. Edullisia käytettyjä löytyy runsaasti ja ajaminen on edullista.
Tuo 80% —> 10 -% toimintamatka on kuvitteellinen ongelma. Minä ajan 100% —> esim 5% kun matkaa teen. Esim viime viikonlopun matkoilla se tarkoitti noin 350 - 380 km toimintamatkaa. Kyllä siinä jo tauko kelpaa ja auto latautuu sillä aikaa.