14.04.2025
Onko ladattavilla hybrideillä tulevaisuutta sähköautojen aikakaudella?

Kuva: Adobe Stock
Tässäpä vasta kysymys. Onko ladattavilla hybrideillä varsinaista tulevaisuutta sähköautojen aikakaudella? Sähköautot näyttävät nimittäin yleistyvän tällä hetkellä kovaa vauhtia ainakin rekisteröintilukujen valossa, kuten Sähköautoileva Motoristi äskettäin kirjoitti.
Asia ei välttämättä ole kuitenkaan aivan yksioikoinen. Auton käyttäjän näkökulmasta keksin nimittäin varsin selkeitäkin syitä sille miksi ladattavilla hybrideilläkin voi olla tulevaisuutta edessään. Se on toki sitten eri asia, että mikä on autonvalmistajien ja yhteiskuntien tahtotila asian suhteen.
Ladattava hybridi saattaa alkaa kuulostamaan jo parhaat päivänsä nähneeltä innovaatiolta täyssähköisen rinnalla. Ostaja saattaa ennen autoliikkeeseen lähtöä miettiä, että miksi ostaisin sellaisen täyssähköisen sijasta? Etenkin, kun täyssähköistenkin hinnat ovat alkaneet tulemaan alaspäin. No, tiivistäisin asian näin: ladattava hybridi tarjoaa käyttäjälleen parhaat puolet molemmista maailmoista, polttomoottorisista ja sähköisistä autoista. Ladattavat hybridit ovat polttomoottoriautoja taloudellisempia ja jos ajelee enimmäkseen lyhyttä matkaa, niin niillä on mahdollisuus ajaa ainoastaan sähkölläkin. Sähkön ansiosta niissä on myös yleensä polttomoottoriversioita enemmän tehoa ja vääntöä, mikä tekee itse ajamisesta sujuvampaa. Toisaalta, ne eivät ole kuitenkaan yhtä riippuvaisia esimerkiksi latausinfrasta kuin täyssähköiset autot. Ja, niillä pääsee saman matkan kuin tavallisilla polttomoottoriautoilla, koska siinä vaiheessa kun sähkömoottorin akuston varaus on tyhjä, toimii auto samalla tavalla kuin mikä tahansa polttomoottoriauto. Se on sitten eri asia, että voiko ladattavaa hybridiä ihan aikuisten oikeasti perustella vastuullisuusarvoilla, koska sen lisäksi että se tarjoaa parhaat puolet molemmista maailmoista, se tarjoaa tavallaan myös pahimmat puolet molemmista maailmoista. Siinä on edelleen iso akusto, jonka valmistaminen ei ole millään tavoin kovin vastuullista. Siinä on edelleen myös se polttomoottori, joka tuottaa niitä paikallisia päästöjä. Tiedän, että hybridiautoja markkinoidaan kovastikin vastuullisena vaihtoehtona, mutta...
Voi myös miettiä, että onko ladattavien hybridien ongelma se, että ne yrittävät vähän liikaa miellyttää kaikkia osapuolia? Se on vähän sama kun on ravintoloita, joiden ruokalistat ovat usean sivun mittaisia ja jotka yrittävät tarjota jokaiselle jotakin. Kun yritetään miellyttää ihan kaikkia, niin miellytetäänkö silloin oikeasti ketään? Onko ladattava hybridi oikeasti varteenotettava vaihtoehto kovimmalle polttomoottorifanaatikolle tai täyssähköisen nimeen vannovalle? Jääkö ladattava hybridi vain jonkinlaiseksi väliinputoajaksi vai onko vahvuus juuri siinä, että se on eräänlainen välimalli? Asiaahan voi ajatella niinkin, että kovimpien polttomoottorifanaatikoiden päätä tuskin on kauhean helppo saada kääntymään täyssähköisen puoleen, mutta hybridi voikin olla eri asia. Ja, siinä vaiheessa kun on päässyt jyvälle hybridien iloista, voi ehkä se siirtyminen täyssähköiseenkin alkaa olemaan astetta helpompaa.
Mutta, katsotaanpa asiaa vähän tarkemmin ja hybridien kannalta. Tässä seitsemän syytä sille miksi näen ladattavilla hybrideillä tulevaisuutta edessään.
1. Reissusuunnittelu on huomattavasti helpompaa
Toisin kuin täyssähköisen auton kohdalla, ladattavan hybridin kanssa ei tarvitse pitkiäkään reissuja suunnitella ainoastaan saatavilla olevan latausinfran perusteella. Sillä siinä vaiheessa kun sähkömoottorin akuston varaus on tyhjä, on auto kuin mikä tahansa polttomoottoriauto ja matka sen kuin jatkuu, jos on polttoainetta tankissa (ja vaikka ei olisikaan hirveästi, niin melko läheltä löytyy luultavasti ainakin joku kylmäasema). Ladattavilla hybrideillä varsinainen matka-aika myös lyhenee selvästi, etenkin jos on yhtään pidemmästä reissusta kyse. Vähemmän pysähdyksiä ja nekin pysähdykset mitä tarvitsee tehdä, ovat hybridillä huomattavasti nopeampia (koska jos ei halua akustoa lähteä lataamaan, voi sen tankin vain täyttää polttoaineella). Täyssähköisen kanssa sen sijaan saattaa helposti vierähtää tunti tai parikin latauspisteellä, jos akusto on lähes tyhjä (sillä kaikilla latausasemilla ei välttämättä ole pikalatausta edes tarjolla). Lisäksi latausasemilla saattaa olla myös ruuhkaa, jolloin lataamista ei pääse edes heti aloittamaan, etenkin sesonkiaikoina.
2. Erinomainen vaihtoehto myös kaupunkeihin
Sen lisäksi, että ladattavat hybridit ovat loistavia pitkillä reissuilla, ne ovat sitä myös kaupungeissa. Koska, nykypäivän ladattavilla hybrideillä pääsee monesti jo yli 50 kilometriä pelkällä sähköllä, eli sitä voi ajella kaupungissa täysin äänettömästi ja päästöttömästi, aivan kuin sitä ajelisi täyssähköiselläkin. Mutta, kun viikonloppu koittaa ja matka mökille tai pohjoiseen alkaa, voi sitä moottoritien rampilla revittää kunnolla moottoria, ilman että tarvitsee stressata akuston varauksen vähentymistä. Eikä tarvitse olla myöskään joka 300 tai 400 kilometrin välein hörppimässä kahvia ja lataamassa autoa huoltoasemalla. Se on joustavuutta mitä täyssähköinen ei vain samalla tavalla tarjoa.
3. Latausahdistuksen voi unohtaa
Latausahdistus on ikävä asia, jota olen itsekin pari kertaa kokenut sähköautolla ajaessa. Hikikarpalot ilmestyvät nopeasti otsalle, kun akuston varauksen taso lähenee kymmentä prosenttia ja seuraavalle latausasemalle on vielä matkaa. Enkä toisaalta tiedä, että kuinka tyhjäksi sitä uskaltaa akuston edes ajaa. Polttomoottorisella autolla sen tietää, että vaikka polttoainemittari näyttäisi tankin olevan jo aivan tyhjä, autolla pääsee silti luultavasti vielä ainakin sen 50 kilometriä. Mutta, miten on laita täyssähköisen auton ja akuston kohdalla? En ole uskaltanut asiaa vielä testata. Sitä paitsi, mitä jos akuston varaus pääsee tosiaan nollaan ja auto jää tien varteen? Hinaus lienee silloin ainoa vaihtoehto. Ei sitä sähköä voi samalla tavalla käydä hakemassa läheiseltä huoltoasemalta lisää kuin hakisi vaikka polttoainetta kanisterissa.
Ja, mitä jos täyssähköisen akusto on illalla lähes tyhjä ja unohdat kytkeä auton illalla lataukseen? Kun heräät aamulla ja tajuat, että akusto on edelleen tyhjä, saattaa se sotkea päivän aikataulusi täysin ja saatat jopa myöhästyä töistä sen takia. Jos ladattavassa hybridissä on sähkömoottorin akuston varaus tyhjä, sillä ei ole mitään merkitystä, kunhan tankissa on polttoainetta. Ja jälleen, vaikka sitäkään ei olisi hirveästi, niin auton tankkaaminen huoltoasemalla ei tosissaan vie kuin maksimissaan sen viitisen minuuttia.
Voisi myös kysyä, että kuinka edulliseksi täyssähköinen auton latauskerrat latausasemilla oikeasti tulevat? Sähkö itsessään on melko halpaa (jos sitä vertaa vaikka bensan hintaan), mutta jos joka kerta ladatessasi haet sieltä huoltoaseman tiskiltä kahvin (ja ehkä pullan tai voileivän), alkaa jokaiselle latauskerralle tulemaan jo vähän enemmän kokonaishintaa. En tiedä kuinka moni on ajatellut asiaa näin, mutta tällainen seikka tuli itselle mieleen.
4. Parempi vaihtoehto kerrostaloasujalle
Aika moni suomalainenkin asuu kerrostalossa eikä kovinkaan moni taloyhtiö tarjoa vielä mahdollisuutta ladata autoa kotipihassa. Jos ymmärsin oikein, niin lain mukaan taloyhtiöiden on nykyään varauduttava sähköautojen lataamiseen pihallaan, jos taloyhtiössä on vähintään viisi autopaikkaa. Mutta, latausvalmius tulee laittaa kuntoon viimeistään siinä vaiheessa, kun taloyhtiössä käynnistyy laajamittainen korjaustyö, jonka rakentamiseen on haettava rakennuslupa. Ja, entä jos sellaisia ei ole näköpiirissä? Ja latausvalmiushan ei taida välttämättä tarkoittaa muuta kuin sitä, että edellytykset latauspisteen tai pisteiden olemassaololle ovat olemassa ja siinä se? Joka tapauksessa, vielä tällä hetkellä ja varmaan lähitulevaisuudessakin ladattava hybridi lienee paljon parempi vaihtoehto useimmille kerrostaloasujille ja heille, jotka haluavat päästä nauttimaan sähköisyyden tuomista eduista, mutta jotka eivät aina halua lähteä lataamaan autoaan jonnekin muualle. Yhtälailla sitä hybridiä ei myöskään voi tällöin ladata kotipihallaan, mutta se ei toisaalta olekaan sataprosenttisen riippuvainen pelkästä sähköstä.
5. Äänimaailmasta ei tarvitse tinkiä
Ladattavan hybridien, siis kunnollisten sellaisten yksi parhaita puolia on se, että sähköllä saadaan autoon oikeasti tehoa ja vääntöä paljon lisää, mutta samalla siitä auton äänimaailmasta ei tarvitse myöskään luopua. Jos on kyse yhtään urheilullisemmasta automallista, sitä luultavasti haluaa tai ainakin sisimmässään toivoo, että autosta lähtisi vähän ääntäkin, kun sitä kaasupoljinta polkaisee. Harva asia kuulostaa yhtä seksikkäältä, kuin esimerkiksi isohkon polttomoottorin eläimellinen murahdus. Siihen vielä sähkömoottorin tuomat tehon ja väännön lisäykset kirsikoiksi kakun päälle ja peto on niin sanotusti irti.
Tavallaan tuollainen isohkolla polttomoottorilla varustettu ladattava hybridi muistuttaa Tohtori Jekylliä ja Mr. Hydeä. Aamulla voit ajella sivistyneen hillitysti pelkällä sähköllä ja heittää lapsesi kouluun, osoittaen muille vanhemmille, että olet (suhteellisen) ympäristöystävällinen ja (ainakin jokseenkin) kehityksessä mukana. Mutta, myöhemmin voit sitten syrjemmässä vähän revitellä sitä polttomoottoriakin (rajoitusten puitteissa, tietysti). Periaatteessa ladattava hybridi tarjoaa eräänlaisen win-win vaihtoehdon monille meistä.
6. Sopiva vaihtoehto myös heille, jotka vihaavat kehitystä
Yllättävän moni meistä vihaa kehitystä. Sen takia työpaikoillakin kirotaan aina kaikki uudet CRM- ja ERP-järjestelmät, koska kaikenlainen muutos koetaan niin pelottavana asiana. Vaikka vanha ratkaisu olisi ollut jokseenkin surkeakin, saattaa siitä luopuminen tuottaa silti tuskaa, koska muutos on vielä ikävämpää. Hyppäys polttomoottorisesta ajoneuvosta täyssähköiseen edustaa samalla tavalla, tai ehkä vielä enemmissäkin määrin suurta muutosta. Puhutaan kuitenkin täysin eriluonteisesta vehkeestä. Ladattava hybridi sen sijaan tarjoaa jotakin siltä väliltä. Se on sopiva auto heille, jotka kuuntelevat yhä edelleen CD-levyjä, mutta joilta löytyy myös uusi iPhone taskusta. Ladattavaa hybridiä voi ajaa jokseenkin omahyväisesti ja kehuskella naapureille, että kuinka sitä ajelee hybridillä, luottaen samalla edelleen myös vanhaan kunnon dinosaurusmehuun. Sitä voi vain niin sanotusti kastaa varpaansa sähköistyvään valtamereen, ilman että sinne tarvitsee sukeltaa pää edellä.
7. Parempi myös asuntovaunullisille
Entä sitten, jos sinulla on asuntovaunu? Silloin ladattava hybridi on mielestäni aika lailla no-brainer vaihtoehto. Koska raskaan asuntovaunun vetäminen perässä tyhjentää kyllä akuston varauksen alta aikayksikön. Ei sekään tietenkään mahdoton yhtälö ole, mutta kyllä se tekee elämästä heti huomattavasti vaikeampaa.
Kuten mainitsin, keksin useita syitä miksi ladattavissa hybrideissä on yhä edelleen paljon järkeä. Itsekin olen viime aikoina lämmennyt enemmän ja enemmän täyssähköisille autoille, ja sieltä alkaa löytymään sellaisia malleja, joita voisin oikeasti itselleni harkita. Esimerkkeinä nostettakoon vaikka Hyundai Ioniq 5, Ford Explorer ja Skoda Enyaq. Voin siis myöntää, että täyssähköisissäkin on omat puolensa, mutta ladattava hybridi toden totta tarjoaa ne parhaat puolet sekä polttomoottoristen että sähköisten autojen maailmasta. Ja, jos sitten verrataan ladattavaa hybridiä puolestaan muihin hybriditeknologioihin, on se selkeästi paras vaihtoehto. Itselataavien hybridien varsinainen hyöty jää monesti kovin pieneksi. Pelkällä sähköllä ei voi ajaa yleensä juuri ollenkaan tai vain hyvin alhaisissa nopeuksissa ja hyvin rajoitetun aikaa. Kulutus on asteen verran maltillisempaa, mutta ei monesti mitenkään merkittävästi, ainakaan nykystandardeilla mitattuna, ja tehoa tai vääntöäkään ei ole kovin paljoa enempää. Itselataavat ovat monesti vähän tylsiä vaihtoehtoja. Kevythybrideistä ei nyt kannata edes puhuakaan.
Kumman itse valitsisit tällä hetkellä, ladattavan hybridin vai täyssähköisen? Kommentoi alle.
Keskustelu
Ei kommentteja