03.07.2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019

Minkä auton ympäristötietoinen autoilija ostaisi vuonna 2019, kun auton vaihtamisesta tulee väistämätöntä työn tai muun elämäntilanteen takia? Aloitan tällä blogitarinalla muutaman jutun sarjan, jossa pohdin ensin muutaman erilaisen talouden tarvetta ja mahdollisuuksia ekologisen auton ostamiseen muiden rajoittavien tekijöiden puitteissa. Tässä ensimmäisessä osassa kuvaan kolmen talouden ajoneuvotarvetta ja pohdin heille erilaisten ympäristöystävällisten ratkaisujen soveltuvuutta.
Hellä Henkilöstöpäällikkö
Henkilöstöpäällikkö asuu kaupungin keskustassa yli 50-vuotta vanhassa arvokkaassa kerrostalo-osakkeessa ja hänellä on lämmitystolpallinen autopaikka käytössään taloyhtiön parkkipaikalla. Taloyhtiössä ei ole vielä kenelläkään latausautoa saati sellaisen latausmahdollisuutta, eikä tiedossa ole taloyhtiön suunnalta mitään suunnitelmia valmiina lataamisen mahdollistamiseen autopaikan haltijoille. Kaasuautoa harkitessa huomioitavaa on, että kaupungista löytyy parikin Gasumin tankkauspistettä ja lisäksi lähellä on kaksi muiden toimijoiden paikkaa tarjolla. Gasumin tankkauspaikoista toinen on vieläpä Hellän kodin läheisyydessä.
Auton tulee soveltua enimmillään viiden henkilön ja kahden keskikokoisen koiran kuljettamiseen. Ajoista valtaosa koostuu noin 40 kilometriä suuntaansa olevasta työmatkasta, suunnilleen samanmittaisista mökkimatkoista sekä lasten harrastuksiin kuljettamisista. Pidemmät matkat autolla ovat hyvin harvinaisia. Kilometrejä autoon kertynee noin 20 000 vuodessa.
Taloudessa auto on lähinnä pakon sanelema kulkuväline, jota tarvitaan vähintään työmatkojen ja satunnaisten työkeikkojen ajamiseen. Autolla ei ole taloudessa mitään statusarvoa, joten siihen on päätetty panostaa maksimissaan 30 000 euroa ja sillä rahalla pitäisi saada erittäin hyvä uusi tai käytetty luotettava ja ajossa turvallinen ajoneuvo. Iso plussa valinnassa olisi kuitenkin myös vähäpäästöisyys.
Minkä auton Hellä taloudelleen hankkisi vuonna 2019?
Tytti Työpsykologi
Työpsykologi asuu omakotitalossa suuren kaupungin lähellä olevassa taajamassa, joten autolle ja sen mahdolliselle lataamiselle löytyy mahdollisuudet kotoa helposti ja ilman erillisiä kuluja seinässä olevasta ulkopistorasiasta. Kaasuauton harkintaan liittyen naapurikaupungista löytyy kaksi Gasumin tankkauspistettä, jotka sijoittuvat hänen työmatkansa varrelle kohtuullisesti.
Tytin taloudessa tarvitaan omien lasten sekä näiden kavereiden säännöllisesti toistuvien kuljetusten takia seitsemän paikkaista autoa. Säännöllisten ulkomaille suuntautuvien lomamatkojen ja harrastusarpeiden johdosta autolla tulee voida vetää peräkärryä ja suksiboksinkin pitää kulkea katolla tarvittaessa. Auton tulee olla myös automaattivaihteinen.
Tässäkään perheessä auto ei edusta statusta, mutta siihen halutaan panostaa hieman enemmän ja hintakatto uudelle autolle on asetettu 40 000 euroon, koska autolla ajetaan jonkin verran myös työkeikkaa ja siihen kertyy noin 35 000 - 45 000 kilometriä vuodessa.
Hyvin mielellään Tytinkin taloudessa valittaisiin ympäristöarvoiltaankin hyvä auto. Mitä mahtaa markkinoilta löytyä heidän tarpeisiinsa?
Lue Tytin talouden ajoneuvon ostopäätös ja siihen johtanut selvittely tämän linkin takaa
Martti marketpäällikkö
Martilla on koti kaupungin laitamilla omakotitaloalueella ja täysin varusteltu mökki noin 30 kilometrin päässä kotoa. Kotona ja mökillä on siis helposti ja kuluitta järjestettävissä latausauton lataaminen auton mukana tulevalla kaapelilla. Lähimmälle kaasutankkauasemalle on kotoa matkaa yli 40 kilometriä, eli siis enemmän kuin mökille ja sekin väärään suuntaan. Työmatkaa Martilla on noin 15 kilometriä päivässä.
Taloudessa on neljä henkilöä ja kaksi koiraa, joista toinen on suurikokoinen saksanpaimenkoira. Lemmikkien sekä matkatavaroiden kuljetustarpeiden vuoksi auton halutaan olevan riittävän korkealla tavaratilalla varustettu farmarimallinen, jotta isompi koira mahtuu matkustamaan turvallisesti ja mukavasti.
Martin taloudessa autoon tulee ajoa noin 30 000 kilometriä vuodessa ja auton ei tässäkään taloudessa tarvitse olla premium-merkkinen. Uuteen autoon ollaan kuitenkin valmiita kuitenkin noin 50 000 euroa. Martin taloudessa ollaan tietoisia ympäristöasioista ja myös auton arvon muutos pohdituttaa ostopäätöstä mietittäessä. Miten eri käyttövoimilla toimivat autot tulevat säilyttämään arvonsa tulevina vuosina?
Martti Marketpäällikön autonvalinta -blogitarinaan tästä
Minkälaisiin ratkaisuihin taloudet mahtavat päätyä?
Auton osto on taloudessa iso päätös, jonka tulee toimia vuosia eteenpäin. Usein halvinta olisi ostaa alle tonnin ritsa ja ajaa se paaliin asti. Nyt kuitenkin kaikki esimerkkieni taloudet ovat sellaisessa elämäntilanteessa, että autoon on mahdollista ja halua myös hieman panostaa. Kaikkein ympäristöystävällisintä olisi olla ostamatta autoa ja kulkea jalan, pyörällä tai julkisilla. Esimerkkieni talouksilla on kuitenkin sellainen työ- ja elämäntilanne, että oman auton omistaminen on perusteltua ja sen halutaan olevan ensisijaisesti luotettava ja turvallinen kulkuneuvo.
Minkälaisiin voimalinjoihin taloudet voisivat päätyä vuonna 2019. Kulkevatko autot bensiinillä, dieselillä vai kenties kaasulla? Olisiko sittenkin latausauto sopivampi valinta pelkästään akkukäyttöisenä vai sittenkin pluginhybridinä osuvampi?
Otan mielelläni vastaan lukijoiden näkemyksiä ja ajatuksia. Jatkan tarinoita omilla pohdinnoillani lähiaikoina uusissa blogipostauksissani.
Keskustelu
Näistä kaupunkilaispäälliköistä Hellälle käy Renault Zoe hyvin: nopea asiointilataus kaupoissa, jos kotona ei voi ladata. Martti voisi valita Nissan e-NV200 Evalian: tilaa on ja henkilöautomainen ajettavuus silti. Tytille VW Caddy kaasukäyttöisenä, jos niitä saa seitsenpaikkaisena.
Moi Esa,
kiitos. Hyviä ehdotuksia. Nämähän ovat muuten oikeasti olemassa olevia eri talouksien tilanteita. Olen vain ympäristömuuttujia muuttanut sen verran, että anonyymiteetti säilyy.
Kaupunkilaispäällikkö Hellä varmasti alkaakin selvitellä taloyhtiössään latausmahdollisuutta, koska töissä ei ole lähtökohtaisesti mahdollista ladata. Ongelma vain hänellä on, ettei hän oikein edes tiedä mistä päästä aloittaisi taloyhtiössään lataamisen selvittelyn. Miksi ihmeessä asia on sen vaikeampi kuin lisäavaimen tilaaminen?
Martti voisi hyvinkin ottaa e-NV200:sen Evaliana 40 kWh akulla, mutta epäilen hiukan toimintamatkan jäävän käytännössä hieman liian pieneksi. Kuitenkin erittäin hyvä ehdotus!
Tytille VW kaasu-Caddy on erinomainen ajatus! Millään en osannut kaikkea kuvata näistä caseista tuohon lyhyeen esittelyyn. Tiedän että hänellä ihan jo periaatteessa on sellainen joku henkinen jarru, että kaasuautolle näytetään isot CO2-päästöt. Miksihän ihmeessä ei saada aikaiseksi toimintamallia, että kaasuautoon voisi tankata vain ja ainoastaan biokaasua ja sitten täydentämään bensiiniä, jonka jälkeen CO2-päästöt viimeistään olisi järkeistettävä. Tämäkin kuitenkin erittäin hyvä ehdotus ja olisi taatusti toimiva.
Ei Hellälle voi kelvata zoe kun piti olla 5 ihmistä ja 2 koiraa, siihen kelpaa farmarimalliset kaasuautot esim. Astra CNG, Octavia G-tec tai A4 Farmari. Hellä ei myöskään pystynyt lataamaan autoaan mitenkään
Tytti vaati seitsemänpaikkaista, Caddy on kaasulla lienee ainut vaihtoehto koska Evalian vetomassa oli vain joku 150kg, sillä ei kärryä vedetä.
Martille ei käy kaasuauto liian pitkän tankkausetäisyyden takia. Ehkäpä sitten Renault Kangoo Z.E näyttäisi täyttävän ehdot 80km päivittäisestä ajomatkastakin juuri ja juuri. Se on yllättävä vähän uutisoitu auto.