14.11.2023
Sähköauton akku ei lämpene normaalissa ajossa - kylmä akku latautuu hitaammin
Nyt kirjoitan blogitekstin aiheesta, joka nousee sähköautoiluun liittyvissä FB-ryhmissä esille käytännössä päivittäin. Etenkin ensimmäistä talveaan kokeville sähköautoilijoille tulee nyt toistuvasti teho- ja suurteholatausasemilla pettymyksen tuntemuksia, kun auton latausteho jää huomattavasti kesällä totuttua matalammaksi. Jokaisen sähköauton lataustehoa määrittää auton akuston hallintaa ohjaava ohjelmisto (BMS, Battery Management System). Sähköauton latausteho on sähköautoissa myös samaisen ohjelmiston avulla määritelty käyrä, jossa usein suurin latausteho saavutetaan hetkellisesti melko matalilla, jopa alle 20 prosentin varaustasoilla. Nyt ilmojen jäähdyttyä tuota suurinta lataustehoa ei usein saavuteta, koska ohjelmisto suojelee auton kylmää akkua liian suurilta lataustehoilta. Minulla ei valitettasti ole esittää tarkkoja lukemia, mikä on optimaalinen akuston lämpötila suurteholatausta varten. Se vaihtelee runsaasti autojen välillä ja arvelen monessa autossa optimin olevan 20..40°C välillä.
Sähköauton akku ei lämpene normaalissa maantieajossa tarpeeksi
Polttomottoriautot tuottavat runsaasti hukkalämpöä, mutta sähköuton hyötysuhde akustosta liike-energiaksi on niin hyvä, että akusto ei lämpene normaalissa maantieajossa edes useamman sadan kilometrin ajomatkalla riittävästi hyvän suurteholatauksen saamisen kannalta.
Talvisen lataustehon toteutumisen kannalta on olemassa kahdenlaisia sähköautoja. Niitä, missä on akuston esilämmitystoiminto suurteholatausta varten ja toisaalta niitä, missä ei ole akuston esilämmitystoimintoa suurteholatausta varten. Sähköautojen akustojen ylläpitolämmitystoimintoa ei pidä sekoittaa suurteholataukseen esivalmistelevaan lämmitystoimintoon. Uskomukseni mukaan kaikissa virallisten maahantuojien kautta Suomeen tuoduissa sähköautoissa on akuston ylläpitolämmitys, mikä estää akkua syväjäätymästä kovalla pakkasella. Se ei kuitenkaan lämmitä riittävästi suurteholatauksen kannalta.
Ei akuston esilämmitystä suurteholatausta varten - heikko latausteho kylmään akkuun
Sähköautoilla, joissa ei ole akuston esilämmitystoimintoa suurteholatausta varten toteutuu etenkin matkan ensimmäinen suurteholatus huomattavankin matallalla teholla. Tyypillistä voi olla, että suurteholatauksen teho jää 50 kW:n tasolle tai jopa alle, vaikka auto kesällä olisi ladannut parhaimmillaan hetkellisesti jopa 175 kW:n teholla. Pidempää talvilomamatkaa tehdessä näillä autoilla usein toinen ja ja siitä eteenpäin toistuvat suurteholataukset toteutuvat paremmalla latausteholla.
Joitain esimerkkejä sähköautoista, joissa ei tietojeni mukaan akuston esilämmitystoimintoa suurteholatausta varten. Listaan poimin vuoden 2023 eniten ensirekisteröidyistä autoista esimerkkejä. Lista ei missään nimessä ole kattava.
- Skoda Enyaq ja Volkswagen ID.4, 5 sekä 3, niistä missään ei ole ollut tähän asti akuston esilämmitystä suurteholatausta varten. Tuleviin päivitettyihin versioihin sellainen on luvassa. Samoin on tilanne Audin MEB-pohjaisissa autoissa, kuten Q4 ym.
- Stellantiksen Peugeot e-2008, e-208 ja sähköpakettiautot sekä Opelin, Citroenin ja DS:n vastaavat autot, niissä ei ole akuston esilämmitystä latausta varten.
- Toyota Bz4X:ssä ei myöskään ole akuston esilämmitystä
- Nissan Leafissa ei ole akuston esilämmitystä
- Aiemmat korealaiset, eli esim Kia E-Niro ja e-Soul sekä Huyndain Kona eivät omanneet akuston esilämmitystoimintoa. (nyt uudessa vastikään Suomeen koeajoihin saadussa Konassa se ainakin on)
Akuston esilämmitys suurteholatausta varten nostaa huomattavasti lataustehoa
Niissä autoissa, joissa on olemassa akuston esilämmitys suurteholatausta varten, kannattaa akusto valmistella hyvissä ajoin ennen latausasemalle saapumista. Silloin auto saa parhaimmillaan kesällä totuttua lataustehoa. Esimerkiksi korealaiset Kia EV6 ja Hyundain vastaavat autot saattavat saada jopa yli 200 kW:n lataustehoa.
Akuston esilämmitys toimii yleisesti kahdella eri periaatteella. Joko auton omaaan navigaattoriin asetetaan suureholatausasema kohteeksi, tai lämmityksen voi aktivoida auton ajotietokoneesta manuaalisesti. Olennaista on myös tunnistaa, että useamman sadan kiloinen ajoakuston massa ei lämpene hetkessä. Aikaa lämittämiseen voidaan tarvita yli puoli tuntia. Kannattaa tutustua ennalta oman auton akuston esilämmittämisen toimintaan. Joissain autoissa akuston esilämmitys myös loppuu jos akuston varaustaso laskee kovin alas. Esimerkkini Kia EV6:ssa lämmitys loppuu jo kun akustojn varaustaso saavuttaa 19 % tason.
Joitain esimerkkejä sähköautoista, joissa on olemassa akuston esilämmitystoiminto suurteholatausta varten. Tähänkin listaan joitain autoja tämän vuoden eniten ensirekisteröidyistä.
- Teslan kaikissa malleissa on akuston esilämmitys käytettävissä navigaattorin kautta
- BMW:n sähköautoissa (pl i3) on käsittääkseni kaikissa akuston esilämmitystoiminto. Aiemmin se oli käytettävissä navigaattorin kautta, mutta esimerkiksi uudessa i5:ssä se on käytettävissä myös manuaalisesti. Nyt olen lukenut, että myös aiemmin toimitettuista ainakin joihinkin i4:siin on tullut ohjelmistopäivityksellä myös manuaalinen lämmityksen ohjaus
- Volvon ja Polestarin autoissa on akuston esilämmitystoiminto
- Korealaisten Kia EV6, Hyundai Ioniq5 ja 6 ainakin omaavat myös akuston esilämmitystoiminnon
- Mercedes-Benzin EQ-sähköautoissa on myös akuston esilämmitystoiminto.
- Audin PPE-alustaisista sähköautoista minulla on heikko tietämys. Uskoisin että mm E-tron GT ym olisi.
- Porsche Taycan myös osaa tietojeni mukaan lämmittää akkunsa.
Rajoittaako auto vai asema lataustehoa?
Kylmillä keleillä matalaan lataustehoon usein syyllinen löytyy siis auton puuttuvasta akuston esilämmitystoiminnosta tai siitä, ettei kuljettaja ole lämmitystä osannut käyttää lainkaan tai lämmitys on käynnistetty liian myöhään. Esimerkiksi ABC-latauksen asemilla olevan laitteistotoimittajan latauspisteen näytöltä näkee kumpi rajoittaa lataustehoa, auto vai asema. Tuon tiedon saa näkyviin, kun kosketusnäytöllä koskettaa oman latauksen akun kuvaketta. Samaa tietoa voi seurata myös omalla matkapuhelimen selaimella, kun hakee sivuston aseman näytön QR-koodista.
Keskustelu
Hyvä ja selventävä teksti
Erittäin selkokielinen opastus aiheesta. Tätä ei kaikkii autokauppiaatkaan osaa avata sähköauton ostajalle. Omassa -23 vuoden Mustang Mach-e:ssä tämä esilämmitystoiminto on ja toimii hyvin.
"Uskomukseni mukaan kaikissa virallisten maahantuojien kautta Suomeen tuoduissa sähköautoissa on akuston ylläpitolämmitys, mikä estää akkua syväjäätymästä kovalla pakkasella."
VAG pikkutripleteissä ei ole akulle erillistä lämmitintä. Käytännössä Seat Miillä ei ole vaikuttanut mitenkään arkikäyttöön, vaikka reiluja pakkaskausia on jokunen ollutkin. Tosin pikalatauksille ei ole ollut tarvetta. :)
Toki enää ei taida triplettejä uutena olla tarjolla.
Tuo Skoda Enyaq / ID3/4 MEB- alustaisissa on kaikissa akun lämmitys ja jäähdytys. Siis teknisesti auton tekniikassa toteutettuna. Sitä vaan ei ohjelmallisesti voida liipasta navigaattorin tai napin kautta päälle. 2024 vuosimallin uusissa MEB- alustaisissa tämä ominaisuus on tuotu. Minulla on 2021 mallin Skoda Enyaq. Tuo akun esilämmityksen puute ei käytännössä ole haitannut minua ollenkaan lataan auto kotona 95%. Pidemmillä reissulla DC- lataus saattaa hidastua 5-10 minuuttia, jos on kunnolla pakkasta. Auto siis lämmittää akun latauksen alussa. Sitten latausnopeus menee ihan hyvälle tasolle. Tämä ei ainakaan minua ole häirinnyt. Ainoa asia joka kummastuttaa, että VAG AG ei ole saanut tehtyä vanhoihin MEB- alustaisiin sitä ohjelman pätkää jolla lämmituksen voisi (edes napista) liipaista päälle, kun MEB- alustassa kuitenkin on kyky lämmittää (ja jäähdyttää) aktiivisesti akkua?!