13.02.2023
Mitä huomioida talvimatkailussa sähköautolla vuonna 2023

Tänä talvena jopa joka toinen tai vieläkin useampi suomalainen sähköautoilija on kokemassa ensimmäistä talvea sähköautollaan. Millaista on talvinen sähköautomatkailu vuonna 2023 Suomessa ja mitä siinä tulisi huomioida?
Ensinnäkin sähköautot ovat lähes poikkeuksetta erittäin miellyttäviä talviautoja. Useimmat käyttäjät esilämmittävät sähköauton ennen liikkeelle lähtemistä mobiilisovelluksen kautta. Sähköauto lämpiää nopeasti, joten kylmä ei kauaa vaivaa, vaikka auto unohtunut esilämmittää. Sähköautolla liikkeelle lähteminen kovallakin pakkasella on kuin kesällä. Polttomottorin, vaihteiston ja kytkimen kylmänkankeus loistavat puuttumisellaan.
Vaikka sähköauto on loppujen lopuksi pienen talvisen lisämukavuuden lisäksi aivan tavallinen auto jonka liikenne-energia on varastoituna akkuun ja voima tuotetaan sähkömoottorilla, on sen talvikäytössä muutamia seikkoja, jotka uuden tai tulevan sähköautoilijan on hyvä tiedostaa. Osaan näistä on syytä valmistautua jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä pidempää matkaa.
Toimintamatka talvella
Sähköutoille ilmoitetaan WLTP-toimintamatka, mikä on mitattu ohjeistuksen mukaan suomalaisittain melko matalalla keskinopeudella kesäisessä kelissä ja ilman ilmastointia ajaen. Tästä johtuen sähköauton toimintamatka suomalaisia maantienopeuksia käytettäessä jää useimmiten kesälläkin WLTP:n alle. Talvella ajovastuksien kasvaminen sekä ajoneuvon sisätilan sekä monissa autoissa myös akuston lämmittäminen kuluttavat energiaa merkittävästi enemmän kuin kesällä.
Sähköauton kulutus lähtee nousemaan jo lämpötilan lähteissä laskemaan alaspäin suomalaisittain lähes hellelukemista. Talvisessa ajossa sähköauton toteutuvaan toimintamatkaan kuitenkin vaikuttaa myös muiden ajovastusten määrä. Esimerkiksi sohjoinen tie, rankka räntäsade ja vastatuuli voivat kasvattaa kulutusta enemmän kuin kohtalaisen napakka pakkanen.
Osalla sähköautoista kuivassa pikkupakkasen kelissä voi saavuttaa noin 70 - 85 % WLTP-toimintamatkasta. Yleiseksi nyrkkisäännöksi sanoisin, että kun jakaa auton WLTP-toimintamatkan kahdella, saa toimintamatkan joka ei petä helpolla pahemmassakaan talvikelissä.
Kannustan vahvasti tutustumaan oman auton talviseen toimintamatkaan käytönnössä jo ennen ensimmäistä pitkää talvilomamatkaa.
Toimintamatkan optimointivinkkejä normaaliin talviseen sähköautomatkailuun:
- Itse ainakin lataan auton akun 100 % täyteen ennen pitkälle matkalle lähtemistä. Jokainen tietenkin arvottaa oman toimintansa suhteessa auton valmistajan suosituksiin latauksista.
- Sähköauto kannattaa lämmittää ennen ajoon lähtöä sen ollessa vielä kytkettynä lataukseen. Hyöty kasvaa, jos auto on tehokkaassa latauksessa. (esimerkiksi omassa pihassani oleva 1x8A sukolataus, eli 1,8 kW:n teho ei riitä lämmityksen tarpeeseen, joten akun varaus laskee hieman lämmityksen aikana)
- Pakkasella kannattaa lämmittää sähköauto myös teho- ja suurteholatauksen aikana hyvin ennen uudelleen ajoon lähtemistä
Suurteholataamisen tehokkuus talvella
Käytännössä kaikissa sähköautoissa teho- ja suurteholataamisen tehokkuus kärsii jos akku on kylmä. Polttomoottoriautosta sähkautoon siirtyneelle saattaa tulla yllätyksenä ensimmäisenä talvena, ettei sähköauton akku lämpiä normaalisti ajamalla laisinkaan merkittävästi suurteholatauksen kannalta. Ei vaikka ajaisi reippaita moottoritienopeuksia käyttäen satoja kilometrejä. Tämä johtuu sähköauton hyvästä energiatehokkuudesta ajoakusta moottorin tai moottoreiden kautta liikkeeksi, josta johtuen ajamisesta ei synny merkittävää hukkalämpöä.
Osassa sähköautoista on olemassa mahdollisuus lämmittää ajoakku suurteholatausta varten, toisissa ei. Tiedossani on ainoastaan Nissan Ariya, jossa voi auton ajotietokoneesta manuaalisesti asettaa akuston esilämmityksen päälle. Sen sijaan jo melko monessa sähkautossa on mahdollisuus esilämmittää ajoakusto asettamalla suurteholaturi auton natiivin navigaattorin kohteeksi tai välikohteeksi.
Vinkkejä sähköauton tehokkaaseen teho- tai suurteholataamiseen talvella
- Selvitä jo ennalta, onko sähköautossasi akuston esilämmitystä suurteholatausta varten. Jos on, niin toimiiko se kuten esimerkiksi Nissan Ariyassa, eli ajotietokoneen valikosta pyytämällä, vai kuten usein valitsemalla suurteholatausasema auton navigaattorin kohteeksi.
- Jos autossasi on akuston esilämmitys suurteholatausta varten, kannattaa sitä käyttää, tarpeen mukaan, eli jos on tarkoituskin pitää pidempi tauko tai seuraavassa laturissa ei saa kuitenkaan korkeaa lataustehoa, ei kannattane tuhlata sähköä akuston turhaan lämittämiseenkään.
- Pyri saapumaan latausasemalle matalalla akun varaustasolla. Suurin osa sähköautoista lataa tehokkaimmin, kun lataus käynnistetään esimerkiksi 6 - 9 % varaustasolla. Kokemattomalle saattaa kuitenkin olla paitsi pelottavaa, niin myös vaikeaa optimoida seuraavalle laturille saapumisen akunvaraus alle 10 %. Tämäkin asia tarkentuu nopeasti kokemuksen karttuessa, mutta varo etenkin pohjoisessa, ettei kulutus yllätä yön saapuessa ja tuntureiden laelle kiivetessä. Etenkin silloin kannustan kokematonta varaamaan minimissään 10 prosenttiyksikköä ylimääräistä kelivaraa akkuun.
- Itse en myöskään pitkää matkaa tehdessä koskaan valitse yhden latauspisteen latausasemaa, mikäli reitillä on kohtuudella valittavissa monen latauspisteen asema.
- Huomioi, että sähköauton lataustehokkuus on käyrä, joka on suurimmassa osassa autoja tehokkaimmillaan jossain alle 50 % tasolla ja laskee jyrkästi akuston täyttyessä. Hyvin harvaa sähköautoa kannattaa ladata suurteholaturilla ainakaan yli 80% tasolle.
- Vielä yleinen vinkki: Kun saavut laturille, tarkista oman autosi sekä latauskaapelin liittimien puhtaus ennen kytkemistä. Ei olisi aivan ensimmäinen kerta, kun toiseen tai jopa molempiin on Suomen talvi tehnyt lumesta ja jäästä haittaa.
Teho- ja suurteholatausverkosto kattaa jo hyvin koko Suomen
Latausverkosto on kasvanut viimevuosina Suomessa erittäin hyvällä tahdilla ja kasvu jatkuu edelleen. Vuoden 2022 lopussa Suomessa oli 1925 asiointilatauspaikkaa ja 661 teho- tai suurteholatauspaikkaa. Niissä oli 7 683 peruslataupistettä ja 1 529 teho- tai suurteholatauspistettä.
Latausverkosto kattaa laajasti koko Suomen etelästä pohjoiseen sekä idästä länteen. Koko maassa ei ole enää kolkaa, johon ei esimerkiksi 77 kWh akulla varustetulla sähköautolla voisi ajaa levollisin mielin julkisen latausverkoston varassa. Koillis-Lapissa on harvimmassa latausasemia, mutta sielläkin pärjää hyvin. Pääkaupunkiseudulla tarvittaisiin kipeimmin lisää etenkin peruslataupisteitä asukkaille sekä ammattiautoilijoille suuria suurteholatauskenttiä.
Pitkillä matkoilla kuitenkin vielä joululiikenteessä 2022 sekä talviloman menoliikenteessä viikolla 8 vuonna 2023 selvitiin ilman merkittäviä latauspaikkojen jonoutumisia. Tästä huolimatta itse edelleen matkustaisin pitkää matkaa sähköautullani muutaman Suomen pahimpien liikenneruuhkapäivien aikaan pahimman ruuhkahuipun sivussa. Näitä päiviä on kuitenkin harvassa, käytännössä pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna.
Mitä sitten, jos kaikesta huolimatta pitkällä matkalla talvikeli yllättää ja sähkö ei meinaa riittää seuraavalle julkiselle laturille tai kohteeseen? Tässä on tarjolle muutamia keinoja:
- Jos liikenne sen sallii, vauhtia hieman, tai merkittävämmin pois. Ilmanvastus kasvaa nopeuden neliössä, joten pienennätkin nopeuden laskut saattavat auttaa sähkön riittävyydessä.
- Lämmityslaite Ecolle, mikäli sellainen autossa on ja mikäli se toimii lämmitystehoa säästävästi. Jos oikein paniikille meinaa mennä, sammuta mahdollisuuksien mukaan koko lämmityslaite tai ohjaa lämmitystä ainoastaan tuulilasille. Olennaista on kuitenkin, ettei näkyvyys saa heikentyä.
- Jos edelleen näyttää siltä, ettei sähkö riitä tavoittelemallesi asemalle, selvitä hyvissä ajoin mahdollinen blan-B, mistä saat sähköä. Siinä vaiheessa, kun auto siirtyy ns kilpikonnatilaan, on joissain sähkautoissa enää sen verran matkaa jäljellä, että auto kannattaa viipymättä pysäköidä turvalliseen paikkaan.
Talviliikenteeseen sähköautolla kannattaa huomioida myös yleisiä asioita
Kun seurue pakataan autoon talvella pitkän matkan tekoon lähtiessä, on kaikkein paras ja mukavin lisävaruste hyvä ja joustava matkamieli. Sopikaa, tavoitteistakaa ja ratkaiskaa jopa jo ennalta, miten saatte rennon ja rauhallisen amatkamielen oman autonne sisään huolimatta siitä, tulipa millaisia liikenneruuhkia eteen tahansa.
Netistä löytyy hyviä kirjoituksia, miten ylipäätään kannattaa varautua talviseen automatkailuun. Esimerkiksi Apu-lehtien Tuulilasi on vuonna 2018 julkaissut artikkelin. Poimin tuosta artikkelista muutaman kohdan ja täydennän omiani.
- Perustalvivarusteet, kuten taitettava lapio, hiekoitussepeliä esim. tyhjään lasinpesunestesäiliöön, lumiharja, raappa, huomioliivi, taskulamppu jne on hyvä pitää autossa mukana.
- Lämmintä vaatetta. TL kehoittaa pitämään lyhyemmilläkin matkoilla autossa varulta talvella lämmintä vaatetta. Tämä kannattaa huomioida ja tarve mielestäni korostuu etenkin pohjoiseen tai muutoin hiljaisemmille seuduille ajaessa. Aina on olemassa riski auton hajoamiselle, kiinni jäämiselle tai onnettomuudelle käyttövoimasta tai iästä huolimatta.
- Näkyvyys kuntoon. Lumiharjasta ja raapasta jälkimmäisen käyttämisen tarve toki sähköautossa on olematonta, koska se lämpiää niin nopeasti ja yleensä etukäteen ennen ajoon lähtöä. Uuden sähköautoilijan(kin) on syytä ennen ajoonlähtöä varmistaa, että osaa tarvittaessa käynnistää maksimaalisen huurteenpoiston tuulilasille huomion ohjautumatta liikaa pois liikenteen seuraamisesta. Myös sähköautoilijan on hyvä varmistaa, että lasinpyyhijän sulat ovat kunnossa.
Mahtavia talvisia sähköautomatkoja myös kaikille uusille sähköautoilijoille. Automatkailussa korostuu oma elämänfilosofiani: "kannattaa pitää hauskaa jo matkalla, koska harvoin perillä on yhtä mukavaa".
Keskustelu
Myös BMW i7 tarjoaa manuaalisen akun lämmityksen.
https://www.iltalehti.fi/autotestit/a/827c1005-7bd0-4e3c-8784-98c4188ba9e6