18.10.2023
Volkswagen ID.4 -sähköautolla Tampere - Helsinki - Tampere pendelöintikokemuksia
Ajan usein töihin Helsinkiin Tampereelta ja illaksi takaisin kotiin. Matkaa parkkiruudusta parkkiruutuun kertyy noin 177 kilometriä riippuen hieman etenkin Helsingin pään reittivalinnasta.
Kirjoitan tähän blogikirjoitukseen kokemuksia useammalta ajokerralta eri ajokeleissä ja vuodenaikoina kesä- ja talvirenkailla ajettuna. Koska oikeastaan koskaan en pääse ajamaan takaisin Tampereelle päin rajoitusten mukaan, ovat kaikki kulutuskirjaukset Tampereelta Helsinkiin päin mitattuja.
Korkea ilmanvastus vs iso akku
Volkswagen ID.4 ilmanvastuskerroin (Cd) 0.28 on sähköautolle hieman turhan korkea, kun sitä vertaa esimerkiksi Tesla Model Y:n 0.23 lukemaan. Kokonaisilmanvastus on ilmanvastuskertoimen ja otsapinta-alan tulo. Ilmanvastus nousee nopeuden neliössä, joten sen vaikutus korostuu Tampere - Helsinki -välin pendelöinnissä, jossa pystyy kesällä ajamaan pitkät osuudet 120 km/h nopeuksilla. Sähköauton voimalinjan hyötysuhde akusta liike-energiaksi on korkea, jolloin nopeuden ylläpitämiseen tarvittava lisäenergia otetaan melko suoraan akusta toisin kuin polttomoottoreissa joiden hyötysuhde tankista energiaksi on huomattavasti heikompi, joten vastuksen kasvu nostaa polttomootteista totuttua enemmän energian kulutusta.
ID.4:ssäni on 77 kWh:n nettokapasiteetin omaava ajoakku, joka on suurin omistamistani sähköautoista. Iso akku tekee pendelöinnistä vaivatonta myös kesänopeusrajoituksilla, mutta edelleen pienellä varauksella, johon palaan kirjoituksen yhteenvedossa.
Mittauskirjanpitoa ympäri vuoden
Lokakuussa 2023 minulla on useita satunnasiotannalla tehtyjä havaintokertoja kahden vuoden ajalta, vaikka pyrin tekemään matkoja ensisijaisesti junalla. Havaintokertoja vähentää myös se, että ID.4 ei tee automaattisesti ajomerkintöjä verkkoon, kuten monet muut autot tekevät, enkä muista joka kerta ottaa tietoja talteen.
Kaikki lähdöt Tampereelta tapahtuvat ulkotiloista säiden armoilta ja joka kerta matka on ajettu erittäin reippaasti nopeusrajoitusten ja muun liikenteen mahdollistamia nopeuksia käyttäen sekä auton lämmitys- ja ilmastointilaite automaattisella mukavuusasennolla ja lämpöpyyntö noin 21..22°C. Mitään muitakaan säästelytoimia ei ole käytetty.
Kesärenkaina ovat toimineet ensin muutamilla mittauskerroilla Bridgestone Turanza Eco -kumit ja sen jälkeen Hankook Ventus EVO3 -renkaat. Edessä kesärenkaat ovat olleet koossa 235/50R20 ja takana 255/45R20. Talvireenkaan tehtävää toimittavat Nokian Hakkapeliitta R3 -kitkat edessä koossa 235/55R19 ja takana 255/50R19. En pysty todentamaan mitään merkityksellistä kulutuseroa kitka- ja kesärenkaiden välille.
Havaintoja on nyt kaikkina vuodenaikoina. Kunnon pakkasia on nykyisin Tampere - Helsinki korkeuksilla niin harvoin, että kaikkein kovimmilla pakkasilla en valitettavasti ole onnistunut kahden vuoden aikana tätä reittiä ajamaan. Alla kulutusmittaus ja -kirjauskerroista taulukko.
Havaintoja mittauskerroista
- Pikkupakkanen (-5..-6°C, kuiva tie) näyttäisi nostavan kulutusta lähes saman verran kuin lievässä sateessa ajaminen.
- Kovin yksittäinen kulutus tuli keväällä 2022 kun voimassa oli jo kesärajoitukset, satoi vettä rankasti ja oli navakka vastatuuli.
- Kesällä suuremmat ajonopeudet nostavat kulutusta jopa enemmän kuin talven pakkaset hitaammilla sallituilla ajonopeuksilla.
ID.4 Pro Performance Max ominaisuudet moottoritieajossa
ID.4 Pro Performance Max on melko hiljainen auto mootoritienopeuksissa, mutta kyllä vieläkin hiljaisempia löytyy. Max-varustellussa autossani on ID:n sporttipenkit sähkösäädöillä ja selän hierontatoiminnolla. Nämä yhdessä tekeävät ajamisesta jo mukavaa. Iskunvaimennuksen säätöä ei tarvitse moottoritiellä pitää kovin pehmeällä ja meno on silti mukavan tasaista.
Takavetoisen, yhdellä sähkömoottorilla varustetun ID.4:sen 150 kW/310 Nm riittää mukavaan matkan taittamiseen moottoritiellä, vaikka monet sähköautot kahdella moottorilla ja nelivedolla huikeasti nopeampia kiihdytyksiä tarjoavatkin. Moottoritiellä ohituskiihtyvyyden räjähtävyydelläkään ei ole todellisuudessa merkitystä.
Travel Assist autaa mukavasti moottoritiellä ohjailussa, eikä auto tunnu lainkaan ura- tai sivutuuliherkältä. Aktiiviset matriisi LED -valot huolehtivat hienosti kaikissa keleissä näkyvyydestä ja passiivinen sekä aktiivinen turvallisuus ovat uskottavasti hyvällä tasolla autossa.
Kaikin puolin matkanteko moottoritiellä on ID.4 Pro Performance Max -sähköautolla miellyttävää.
Sähköautolla pendelöinnin hinta
Hidaslatausta saan työpaikan luona noin 21 snt/kWh hintaan. Kotona maksan taloyhtiön parkkiruudussa lataussähköstä 0,13 e/kWh. Jos lasken ajamisen hinnan pelkällä kotilataamisen hinnalla, tulee ajamisen hinnaksi kesärajoituksilla 3,34 euroa/100 km. (laskettu kaikkien havaintokertojen keskikulutuksella, 90% latauksen hyötysuhteella, 0,13e/kWh sähkön hinnalla). Maksullinen työpaikkalataaminen on hieman kalliimpaa. Siellä latauksien hinnaksi on kertynyt 5,39 euroa / 100 km.
Yhteen edestakaiseen käyntiin kuluu sähköä keskimäärin 82 kWh. Siitä lataan työpaikalla keskimäärin selkeästi alle puolet, mutta jos ajojen kokonaishintaan lasken 50 % / 50 % kaavalla. Silloin yhden edetakaisen ajon liikenne-energain hinnaksi tulee noin 14 euroa (meno 5,33 euroa + paluu 8,61 euroa). Hintaa katsoessa näyttäisi siltä, että sähköautolla ajaminen olisi jopa edullisempaa kuin junalla pendelöinti, mutta auton käyttämisen hintaan pitää lisätä kuitenkin vähintään rengaskulut ja osa auton arvon laskusta suhteessa ajettuihin kilometreihin. Olennaisesti halvempaa sähköautolla pendelöinti on joka tapauksessa kuin polttomoottoriautolla vastaavan matkan taittaminen.
Yhteenveto: ID.4 77 kWh soveltuminen Tampere - Helsinki -pendelöintiin
ID.4 isommalla 77 kWh akulla soveltuu hyvin Tampere - Helsinki -välin pendelöintiin pienellä varauksella. Se varaus liittyy edestakaisen matkan ajamiseen ilman yhtään latausta edes kohteessa. Yhden kerran akku olisi riittänyt edestakaiseen ajoon ilman yhtään välilatausta, mutta silläkin kertaa paluumatka olisi ollut turhan jännitävä, joten mieluummin ottaisin aina pientä lisälatausta. Toisinsanoen, mikäli kohteessa ei ole mahdollista ladata työpäivän aikana, kannattaa tuohon pendelöintiin valita esimerkiksi Tesla Model 3 LR.
Jos kohteessa saa auton latautumaan esimerkiksi 11 kW:n type2:sta, on ID 77 kWh:n akulla mitä erinomaisin ja vaivattomin pendelöintiauto tällekin välille. Silloin vain ajaa autolla kohteesta toiseen ja kytkee auton lataukseen. Silti oma seuraava sähköautoni haluan olevan kulutukseltaan -20% ja akultaan +15%. Siis jokin virtavaisemmin muotoiltu pienemmällä ilmanvastuskertoimella sekä otsapinta-alalla varustettu sähköauto on haaveena seuraavaksi. Sellaista tarjoaa jo nyt esimerkiksi Teslan Model 3, mutta koirien kuljetustarpeen vuoksi Model Y olisi parempi. BWM i4 eDrive40 on myös hyvin kiinnostava.
Keskustelu
Teslan Model 3 RWD -21 pääsee taulukon mukaisesti +16 kuivankelin matkan, 650km, keskikulutuksella 15,5 Kwh/100km. Moottoritie ajo alle +20 lämpötilassa menee 14,8- 16,7 Kwh/100km.
Moro,
mullakin olisi todennäköisesti Model3 LR, jos sen perä soveltuisi koirien kanssa kulkemiseen.
Hei, kiitos näistä tiedoista! Oletkohan ottanut ylös, paljonko auton akku tippui noilla matkoilla (lähtö ja lopputason muutokset), siitähän voisi laskea realistisemman laskennnallisen toimintamatkan? Nyt tuon olet ilmeisesti laskenut akun 77 kWh kapasiteetilla?
Jos esim 200 km menisi 55% akun kulutuksella, niin toimintamatka olisi arvioituna vajaa 364 km jos oletetaan akun varauksen olevan tasalaatuinen, eli
(esim akku tippuisi tuolla matkalla 90%->35%, vaikkapa 20 kWh/100km)
Moi,
hyvä nosto.
Mulla auton näyttämä 100 % - 0 % on noin 65 kWh, mutta nollan alapuolella on vielä käytettävissä olevaa energiaa, periaatteessa. Talvi ja kylmä tekee helposti poikkeuksen.
Pitäs nyt joku kerta tehdä tarkistuslaskenta.
Kiitos. Lähinnä siis ajatttelin, että mikäli sulla olisi ylhäällä noista yllä olleista excelöidyistä matkoista myös nuo akkumuutokset (joko kulunut akku% tai alku&loppu%), niin laita vaikka mulle/tänne niin voin ne myös sinulle laskeakin. Ymmärrän kyllä jos niitä ei ole otettu ylös, mutta mikäli ne on niin kiinnostaisi kovasti.
Vertailin noita omaan kohtuu tuoreeseen käytettyyn ID4:n, joka on vuoden 2021 versio ja noin 85 tkm ajettu.
Oma esimerkki:
Lokakuun puolivälin tienoilla, keli oli semmoin +4 ja +10Cn välillä, Tampere-Vantaa (Jumbo) ja takaisin matkoilla
Menomatkalla akku kului mennessä 54% (21,6 kWh/100 km näytöllä keskikulutus) --> Sen perusteella menomatkalla akun laskennallinen koko reilu 69 kWh ja laskennallinen toimintamatka (km-max) 320 km.
Paluumatkalla (kulutus merkittävästi alhaisempi 19,9 kWh/100km) lukemat olisivat vajaa 66 kWh ja 330 km. alla tarkemmin
matka km kulutus akku% akun_koko km-max
Tre-Vantaa 173 21,6 54 69,2 320
Vantaa-Tre 175 19,9 53 65,7 330
Selitykset:
- km = ajattu matka
- kulutus = näytön antama keskikulutus, yksikkö kWh/100km
- akku% = akun prosenttimuutos, mennessä 100% -> 46% ja paluumatkalla latauksen jälkeen 72% -> 19%
- akun_koko = laskennallinen koko perustuen akun muutokseen, ajettuun kilometrilukemaan ja näytön ilmoittamaan keskikulutukseen
- km-max = laskennallinen maksimitoimintamatka perustuen ihan vain ajettu_matka/akun_kulutus, eli menomatkalla 173/0.54 on noin 320 km
Oma veikkaukseni muuten on, että ID4:n näytössä antama keskikulutus on alakanttiin, todellisen ollessa jonkin verran suurempi. Tai sitten autoni akku on huonommassa kunnossa kuin luulen/toivon. Testauspisteellä koneelta luettu SoH lukema oli 94% joka olisi erittäin hyvä lukema, mutta pieni pelko on että todellisuudessa akku on alle 90% kunnossa.
Moi,
nyt valitettavasti en ennätä suuremmin perehtyä, mutta siihen vielä vastaan, että mun kokemus on että ID.4 auton näyttämä kulutus on toisinaan jopa suurempi, kuin akusta otettu sähkön määrä on ollut.
Akkuprosenttiväli ei tosiaan laske aivan lineaarisesti akussa todella olevan energian kanssa, mitä olen OBD11 avulla seurannut. Akun tyhjässä päässä alkaa kertyä eroa siten, että auton näyttämä varaustaso on pienempi kuin todellinen käytettävissä oleva on. Ero ei ole suuri, mutta on ollut toistuva.